Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri locale generale în Republica Moldova, turul doi de scrutin: Tot ce trebuie să știi

Cetățenii cu drept de vot din 383 de localităţi din Republica Moldova, inclusiv din Chișinău, sunt așteptați astăzi la urne pentru a alege primarul în turul doi de scrutin.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Duminică, 3 noiembrie 2019, în 384 de localităţi din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor.

În cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur. Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale, și-au schimbat domiciliul sau reședința vor putea vota în baza acelorași liste electorale, în secțiile de votare conform reședinței existente la data de 20 octombrie 2019.

Alegeri locale 2019: Profilul candidaților la funcția de primar în turul II

Totodată, alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin, își pot exercita dreptul la vot la domiciliu și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept, în aceeași formă în care au făcut solicitarea. Biroul electoral al secției de votare urmează, la adoptarea deciziei de deplasare a urnei mobile, să confirme solicitările care au fost depuse pentru primul tur de scrutin.

În cadrul alegerilor locale generale de duminică, 20 octombrie 2019, au fost aleși 515 primari.

Votarea se efectuează în ziua alegerilor între orele 07.00 şi 21.00

În timpul rezervat votării se interzice de a închide localul de votare şi de a suspenda votarea, cu excepţia cazurilor de dezordine în masă, de calamităţi naturale, de alte circumstanţe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării. În aceste cazuri, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru cel mult 2 ore, timp în care va aduce localul secţiei de votare în starea corespunzătoare sau va găsi un alt local, înştiinţând despre acest fapt alegătorii.

La alegerile locale, în cazul în care procesul de votare suspendat nu poate fi reluat în timp de 2 ore, votarea se consideră suspendată pe un termen ce nu va depăşi 2 săptămâni, iar Comisia Electorală Centrală, în termen de 3 zile, va adopta o hotărâre privind data reluării votării suspendate. Procesul de votare se reia în aceleaşi condiţii juridice.

Premieră la localele din 2019

Proiectul-pilot de testare a sistemului de identificare a alegătorilor prin intermediul cititoarelor de coduri de bare, inițiat de Comisia Electorală Centrală în ziua alegerilor din 20 octombrie curent, se va desfășura și la turul doi al alegerilor locale generale din această duminică, 3 noiembrie.

Alegeri locale în Moldova: în ce condiții scrutinul va fi invalidat sau declarat nul

Potrivit CEC, proiectul se va aplica în cadrul acelorași secţii de votare: nr. 1-70 din sectorul Botanica al municipiului Chişinău.

”Acesta și-a demonstrat eficiența prin reducerea timpului necesar la identificarea alegătorului în aplicația „Prezența la vot””, constată CEC.

Responsabili de realizarea operațiunilor necesare vor fi, și de această dată, operatorii Sistemului informaţional automatizat de stat „Alegeri” din secțiile de votare vizate.

La alegerile din 3 noiembrie au fost tipărite aproape 1,7 milioane de buletine de vot

Pentru turul doi al alegerilor locale generale din 3 noiembrie au fost tipărite 1 696 644 de buletine de vot, dintre care 1 289 076 – în limba română și 407 568 – în limba rusă.

Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost tipărite 635 921 de buletine de vot: 411 979 în limba română și 223 942 în limba rusă. Pentru funcția de primar în celelalte 383 de localități unde se va desfășura turul al doilea de scrutin, au fost tipărite 1 060 723 de buletine de vot: 877 097 în limba română și 183 626 în limba rusă. Acestea sunt tipărite pe hârtie opacă mată de culoare roz și au lungimea de 120 mm și lățimea de 140 mm.

Drepturile și obligațiile alegătorului în secția de votare

Odată ce va intra în secția de votare, cetățeanul cu drept de vot trebuie să știe că buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret.

Potrivit legislației electorale, alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare, reprezentanţilor concurenţilor electorali şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale. Aceste cazuri vor fi consemnate aparte în raportul biroului electoral al secţiei de votare.

Când își vor începe activitatea primarii care vor fi aleși în cadrul scrutinului de astăzi

Alegătorul aplică ştampila cu inscripţia „Votat” în interiorul cercului unui singur patrulater din buletinul de vot, ceea ce înseamnă că a votat pentru concurentul electoral corespunzător. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămână curate.

Se interzice scoaterea din localul secţiei de votare a buletinului eliberat pentru vot. Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral.

Dacă alegătorul a completat greşit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secţiei de votare anulează acest buletin şi îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot. Acest caz va fi menţionat în procesul-verbal cu privire la votare şi în lista electorală.

Alegătorul introduce în urna de vot buletinul de vot cu ştampila “Votat”.

Votarea se poate efectua în baza câtorva acte de identitate

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, alegătorul trebuie să prezinte la secția de votare, înainte de a primi buletinul de vot, buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare.

De asemenea, cetățeanul cu drept de vot poate prezenta  buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova și domiciliul titularului.

Votarea se poate face și în baza legitimației de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

Cum votează alegătorul care nu poate veni la secția de votare

Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei.

Coaliția PSRM-ACUM va fi creată și la nivel local în peste 25 de raioane

Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegrilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

Amendă pentru agitația electorală în ziua votării

Legislația electorală prevede că acțiunile de agitaţie electorală sunt strict interzise în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu se permite desfăşurarea, reflectarea activităţilor, materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Continuarea agitaţiei electorale în aceste zile se sancţionează cu amendă de la 750 la 1500 de lei, aplicată persoanei fizice, şi cu amendă de la 1750 la 2500 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.