Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Greul pentru coaliția majoritară abia începe

Președintele Igor Dodon sugerează că turul doi al alegerilor va fi piatra de încercare pentru alianța de guvernare PSRM-ACUM. El le solicită formațiunilor politice să desfășoare o competiție electorală corectă, pentru a nu-și periclita parteneriatul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Spiritul de normalitate în care s-au desfășurat campania electorală și alegerile locale din 20 octombrie sunt „cel mai important rezultat obținut și încă un semnal că Republica Moldova se îndreaptă pe calea cea bună”, apreciază președintele Igor Dodon într-un comentariu postat pe Facebook.

Pe de altă parte, participarea redusă la vot este o lecție ce trebuie însușită de politicieni, în opinia președintelui.

Șeful statului îi felicită pe „toți cetățenii care s-au prezentat la vot” și le mulțumește „pentru spiritul civic de care au dat dovadă”.

O competiție „lipsită de incidente majore”

„Felicit, de asemenea, instituțiile implicate în organizarea alegerilor, pentru profesionalismul de care au dat dovadă, dar și partidele și candidații înscriși în cursa electorală, pentru modul în care au activat în campania electorală - o competiție care a fost lipsită de incidente majore”, constată Igor Dodon.

Ion Ceban, despre cine vor fi viitorii viceprimari și pretori ai Capitalei

Alegerile locale generale din 20 octombrie „s-au desfășurat în mod liber și democratic”, concluzionează șeful statului. În opinia sa, acest fapt demonstrează „o revenire la normalitate după mulți ani în care competiția electorală a fost grav afectată de metode incorecte practicate de anumite partide sau politicieni care încercau să decidă în locul cetățenilor”.

Absenteismul – o lecție a scrutinului

Igor Dodon adaugă că „sunt și lecții de învățat” de pe urma scrutinului din 20 octombrie. „Participarea redusă la vot trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată clasa politică, un semnal că politicienii trebuie să se întoarcă la cetățeni, să muncească pentru ei și să obțină încrederea lor, inclusiv a celor care au ales să nu voteze ieri”, menționează președintele.

Andrei Volentir: Prezența la vot din acest an a înregistrat o scădere dramatică

La alegerile locale generale din 2015, rata de participare a fost cu peste 11 puncte procentuale mai mare decât la scrutinul din 20 octombrie 2019. În cazul municipiului Chișinău, în acest an au participat la vot 36% dintre alegători, iar în 2015 - 47,4%.

„Prezența la vot a înregistrat cu adevărat o scădere dramatică” la scrutinul din 20 octombrie 2019, a constatat Andrei Volentir, membru al Comisiei Electorale Centrale, într-o emisiune realizată de studioul Sputnik Moldova.

„Clasa politică ar trebui să se gândească foarte bine la cauzele care au generat aceste consecințe", a subliniat Andrei Volentir.

Întrebat dacă statuarea prin lege a obligativității votului ar fi o metodă de responsabilizare a cetățenilor, membrul CEC a răspuns: „Pentru aceasta este nevoie de modificarea Constituției, este necesară o analiză minuțioasă, deoarece astfel de sisteme de vot obligatorii sunt foarte puține în lume. Nu sunt sigur că aceasta este o tradiție în țările europene".

Președintele remarcă „rezultatul extraordinar obținut de PSRM”

„În ceea ce privește efectul politic al alegerilor, remarc rezultatul extraordinar obținut de PSRM în aceste alegeri, partidul pe care l-am creat nu cu foarte mulți ani în urmă și care, după ce recent a devenit cel mai reprezentativ partid din Parlament, ieri a confirmat oficial că este și cel mai puternic partid din țară, obținând cea mai mare susținere politică la alegerile locale generale”, apreciază Igor Dodon.

Igor Dodon la vot: „Eu sincer cred...” – amintirea ce l-a emoționat pe președinte - Video

Șeful statului constată că Partidul Socialiștilor a înregistrat „un rezultat foarte bun” și la Chișinău, unde și-a sporit numărul de mandate în Consiliul Municipal și a câștigat detașat primul tur pentru alegerea primarului.

„Este un nivel înalt de încredere fără precedent obținut de socialiști în alegeri, dar și o responsabilitate pe măsură”, subliniază Igor Dodon.

Dorință pentru turul doi: Competiție corectă, nu atacuri la persoană

Andrei Năstase se și vede în fotoliul pe primar al Capitalei
Președintele le solicită „politicienilor din toate partidele să manifeste respect față de fiecare vot dat de cetățeni, să trateze cu maximă responsabilitate votul primit și să înceapă cât mai curând să lucreze cu adevărat pentru cetățeni în consiliile raionale și locale, să pună în prim plan rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă la nivel local și chestiunile legate de dezvoltarea localităților”.

De asemenea Igor Dodon face „un apel către partide și politicieni să manifeste maturitate politică în campania pentru turul doi, să desfășoare o competiție electorală corectă, în spirit democratic, axată pe identificarea soluțiilor de rezolvare a problemelor cu care se confruntă cetățenii, nu pe atacuri la persoană.

Atenționare pentru PSRM și ACUM: „Greul abia începe”

„Avem multe localități în care competiția se va desfășura între PSRM și ACUM, partidele care formează coaliția majoritară”, constată Igor Dodon.

Maia Sandu a spus ce fel de primar își dorește la cârma Capitalei

Șeful statului apreciază că este „important ca politicienii din aceste partide să înțeleagă nu doar miza turului doi, dar și miza mult mai importantă care ține de viitorul țării, de ceea ce au de făcut împreună mai departe în coaliție”.

„Greul pentru coaliția majoritară abia începe, iar pentru a putea îndeplini angajamentele asumate în Acordul pe care partidele componente l-au semnat, este nevoie să poată lucra în continuare împreună și după aceste alegeri”, explică Igor Dodon.