Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Volentir: Prezența la vot din acest an a înregistrat o scădere dramatică

© Sputnik / OsmatescoAndrei Volentir
Andrei Volentir - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie, la secțiile de votare au mers ca să-și exprime dreptul la vot 1 milion 173 de mii și 690 de alegători. În anul 2015, rata de participare a fost cu peste 11 puncte procentuale mai mare decât în scrutinul actual.
Andrei Volentir: Prezența la vot din acest an a înregistrat o scădere dramatică

În acest an, prezența la vot constituie 41,68 la sută din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Prezența la vot în Capitală s-a dovedit a fi mai proastă decât în general pe țară – doar 36 la sută, în cifre absolute asta fiind 229 de mii 635 de alegători.

Голосование в Варнице  - Sputnik Moldova
Politică
Câți moldoveni au mers la urnele de vot în cadrul alegerilor locale generale

Rata de participare a alegătorilor la scrutinul din acest an este aproape identică cu cea din 2018. Totuși, dacă să analizăm alegerile locale generale din în anul 2015, observăm că rata de participare a fost cu peste 11 puncte procentuale mai mare decât în scrutinul actual. Dacă în acest an au ieșit la vot 36 la sută din chișinăuieni, atunci în 2015 s-au înregistrat 47,4 la sută de persoane, care și-au exercitat dreptul la vot.

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", membrul Comisiei Electorale Centrale Andrei Volentir s-a arătat îngrijorat de acest fapt, accentuând că prezența la vot a înregistrat cu adevărat o scădere dramatică.

"Clasa politică ar trebui să se gândească foarte bine la cauzele care au generat aceste consecințe", a subliniat Volentir.

Întrebat dacă un proiect de lege care prevede introducerea obligativității votului ar fi o metodă pentru a "responsabiliza" cetățenii Volentir a răspuns:

"Pentru aceasta este nevoie de modificarea Constituției, este necesară o analiză minuțioasă, deoarece astfel de sisteme de vot obligatorii sunt foarte puține în lume. Nu sunt sigur că aceasta este o tradiției în țările europene", a mai adăugat membrul CEC.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0