Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va avea un nou Procuror General

Ministrul Justiției a anunțat astăzi că, până la sfârșitul acestei săptămâni, va fi lansat concursul cu privire la suplinirea funcției de procuror general conform noilor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, care au intrat în vigoare la 21 septembrie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Până la sfârșitul acestei săptămâni, Ministerul Justiției va lansa concursul cu privire la ocuparea funcției de procuror general. Anunțul a fost făcut astăzi, 24 septembrie, de ministrul Justiției, Olesea Stamate, în timpul prezentări Raportului de activitate al Guvernului în primele 100 de zile de mandat.

Modificările și completările la Legea Procuraturii, votate de Parlament la 16 septembrie, au intrat în vigoare la 21 septembrie.

Dumitru Robu a făcut primele declarații în calitate de procuror general interimar

Potrivit ministrului Justiției, prin aceste modificări se urmărește consolidarea rolului puterii executive în procesul de selectare a candidatului la funcția de procuror general, ”fiind astfel asigurată o procedură transparentă cu distribuirea proporțională a rolurilor ce îi revine ministrului Justiției ca membru de drept în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și CSP ca organ colegial în vederea organizării acestui concurs”.

Astfel, Procurorul General al țării va fi numit în continuare funcție de către președintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani.

Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor adoptate, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Potrivit modificărilor votate, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape:

1) preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției;

2) selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Demiterea procurorului general: Se impun noi reguli>>>

Astfel, legea stabilește ca numirea procurorului general de către Președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Componența Comisiei de concurs constă din următorii membri: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog.

Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va cuprinde:

1) depunerea la Ministerul Justiției a dosarelor de participare, care trebuie să conțină scrisoarea de motivare și conceptul de management și dezvoltare instituțională;

2) candidații care au depus dosarele și întrunesc condițiile stabilite de lege sunt selectați și incluși de Comisia de concurs în lista candidaților pentru funcția de procuror general, în urma probei interviului.

Lista candidaților selectați precum și dosarele de participare la concurs se prezintă ulterior Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea unui candidat, pe care îl va propune spre numire Președintelui Republicii Moldova.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând, astfel, posibilitatea organului colegial alegerea unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

De asemenea, a fost modificată și partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

Astfel, s-a stabilit că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate decide reluarea preselecției candidaților.

Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Totodată pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor a fost majorat numărul de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.

O altă modificare votată la lege constă în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului procurorului general în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror a fost exclusă, întrucât, potrivit autorului, această procedură nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional.