Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Doi deputați din fracțiunea Partidului Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Solicitarea a fost înaintată astăzi în Parlament de procurorul general interimar.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solictat Parlamentului inițierea procedurii de ridicare a imunității parlamentare a doi deputați din fracțiunea Partidului Șor: Marina Tauber și Reghina Apostolova. 

Solicitarea a fost dată citirii de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Comisia juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință pentru a examina cererea procurorului general interimar. Președintele comisiei, Sergiu Litvinenco, le-a invitat pe cele două deputate la ședință pentru a-și expune punctul de vedere.

MAI l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor

Deputații vor reveni în ședința în plen începând cu ora 16:30, când vor decide dacă vor susține sau nu cererea procurorului general interimar.

În solicitarea dată citirii de președintele Legislativului nu a fost precizat și dosarul penal în care se cere ridicarea imunității celor două deputate.

Liderul fracțiunii Partidului Șor, fără imunitate 

Pe data de 15 august, și liderul fracțiunii Partidului Șor, Ilan Șor, a rămas fără imunitate parlamentară. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni a unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010-2014 a sistemului bancar din Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din Banca de Economii, Banca socială și Unibank.

”În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe ce indică asupra faptului comiterii de către Ilan Șor, care la moment are calitate de deputat, a infracțiunii prevăzute de Codul Penal, art. 335, alin (3) – abuzul de serviciu săvârșit de către administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale”, se menționează în raportul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Astfel, potrivit comisiei, la data de 15 august 2019, în privința lui Ilan Șor a fost emisă o ordonanță de completare a acuzării, acesta fiind acuzat de abuz de serviciu.

Mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Va fi sau nu nevoie de retragerea imunității

Ilan Șor nu a fost prezent în sala de ședințe a Parlamentului. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a precizat că lipsa deputatului Șor de la ședințele forului legislativ nu este motivată.

Cum se retrage imunitatea parlamentară

Imunitatea parlamentară are ca scop protejarea deputatului în Parlament împotriva urmărilor judiciare şi garantarea libertăţii lui de gândire şi de acţiune. Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată pe cauză penală ori contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului după ascultarea sa.

Cererea la reţinere, arest, percheziţie sau trimitere în judecată penală ori contravenţională este adresată preşedintelui Parlamentului de către procurorul general. Preşedintele Parlamentului o aduce la cunoştinţă deputaţilor în şedinţă publică în cel mult 7 zile de la parvenirea acesteia şi o trimite de îndată spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, care, în cel mult 15 zile, va constata existenţa unor motive temeinice pentru aprobarea cererii. Hotărârea comisiei este adoptată prin votul secret a cel puţin jumătate plus unu din membrii ei.

Ziua când în sala de ședințe a Parlamentului va intra procurorul general interimar

Procurorul General va depune în comisie toate documentele pe care acesta le solicită. Raportul comisiei este supus examinării şi aprobării în Parlament imediat, în cel mult 7 zile de la prezentarea acestuia.

Acţiunea penală împotriva deputatului poate fi intentată numai de procurorul general.

Ilan Șor a acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Șor a devenit deputat în urma votului alegătorilor din circumscripția uninominală nr.18 Orhei. Ilan Șor este liderul Partidului Șor, reprezentat în Parlamentul țării cu un număr de 7 deputați.

Șor,

Guvernatorul BNM, despre suma prejudiciului recuperat din frauda bancară
inculpat în dosarul fraudei bancare

La sfârșitul lunii iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor.

Curtea de Apel Cahul a emis un mandat de arest pe numele lui Ilan Șor. Prin aceiași decizie, judecătorii l-au anunțat pe Șor în căutare. Decizia a fost luată la solicitarea procurorilor anticorupție. Procurorii anticorupție au înaintat, pe 26 iunie, un demers către magistrații de la Curtea de Apel Cahul prin care au cerut aplicarea mandatului de arest și anunțarea în căutare a deputatului Ilan Șor, inculpat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.

Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile, și cote sociale care aparțin mai multor companii de-ale lui Ilan Șor. Sechestrul a fost aplicat într-un alt dosar care este investigat de procurorii anticorupție și care ține de frauda din sistemul financiar bancar.

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis. Magistrații de la Judecătoria Buiucani au dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar acesta să-și ispășească pedeapsa doar după ce sentința definitivă va rămâne în vigoare. Procurorii au solicitat în prima instanță 19 ani de detenție pentru Ilan Șor.