Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Piloții discordiei: Istoria aviatorilor moldoveni, deveniți ostatici ai jocurilor politice

Comentatorul politic Sputnik a încercat se lămurească în ce mod o frumoasa istorie a eliberării piloților moldoveni, luați ostateci de talibani în Afganistan, a putut să se transforme într-un scandal exagerat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Istoria piloților moldoveni Mihail Crihan și Lionel Buruiană, ținuți timp de câțiva ani în captivitate de talibani în Afganistan, a bulversat societatea moldovenească. Aproape patru ani, autoritățile de la Chișinău s-au abținut de la comentarii pe această temă.

Moldovenii, luați ostatici de talibani au fost eliberați - Video

Jurnaliștii Sputnik Moldova au luat în repetate rânduri legătura cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) pentru a afla în ce situație se află concetățenii noștri, însă nu au primit niciun răspuns concret, ci doar un răspuns sec: „negocierile sunt în curs de desfășurare”.

După câțiva ani în care au fost ținuți ostateci de către talibani, Crihan și Buruiană au fost eliberați. Cu ajutorul Rusiei. După ororile, batjocura, amenințările și umilințele prin care au trecut, o nouă pacoste a căzut pe capul lor: concetățenii noștri au devenit iarăși ostateci. De data aceasta – politici. În timp ce ei trec un curs de reabilitare la Moscova, Chișinăul umflă artificial scandalul. Comentatorul politic Sputnik amintește cum a început istoria lui Mihail Crihan și Lionel Buruiană, cine a contribuit la eliberarea lor și de ce s-a dezlănțuit acum un adevărat scandal în jurul acestei teme.

O zi care le-a transformat viața

Cronologia tragediei din 24 noiembrie 2015. Elicopterul MI17-IV condus de un echipaj format din doi piloți și un tehnician de bord (Oleg Grozavu, anul nașterii 1060; Lionel Buruiană, născut în 1982; Mihail Crihan, născut în 1965) efectua un zbor planificat deasupra provinciei Faryab. În afară de cei trei membri ai echipajului, la bordul aparatului de zbor se mai aflau 18 militari afgani. Echipajul efectua în Afganistan o misiune civilă sub egida ONU și activa pentru guvernul SUA, acordând totodată ajutor forțelor de securitate afgane. Elicopterul a fost doborât în provincia Faryab pe teritoriul aflat sub controlul insurgenților „Taliban”. Ca urmare, unul dintre membrii echipajului a fost ucis. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost adus în Moldova pe 17 decembrie 2015. Iar ceilalți doi conaționali au rămas ostateci la talibani mai bine de trei ani.

Prima reacție a Chișinăului oficial

Premierul interimar ascunde informaţii despre moldovenii răpiţi în Afganistan

Autoritățile moldovene au fost din start rezervate în ceea ce privește comentarea acestui caz. Acestea au comunicat că a fost solicitat ajutorul ambasadelor tuturor țărilor prietene din regiune, avându-se în vedere SUA și România. Concomitent, serviciul de presă al Autorității Aeronautice Civile (AAC) a relatat despre întrevederea directorului instituției, Mircea Maleca, cu reprezentantul permanent al Afganistanului la Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), Yalda Natik, și directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile a Afganistanului, Mahmood Shah Habibi, la sediul central al ICAO din Montreal, Canada.  Pe parcursul negocierilor, Maleca s-a adresat către colegii afgani cu rugămintea de a-i fi oferită în regim urgent și prioritar toată informația necesară. Reprezentanții Afganistanului au dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile pentru soluționarea problemei și pentru colectarea și schimbul de date cu privire la caz.

Ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, în comentariul său pentru Sputnik, și-a exprimat atunci încrederea că guvernul Afganistanului va întreprinde toate măsurile necesare pentru eliberarea ostaticilor, inclusiv a concetățenilor noștri. Gaiciuc a menționat totodată că „în procesul de negocieri nu trebuie să se implice doar Chișinăul, ci și ambasadele acelor țări care au o mare influență pe arena internațională, inclusiv Rusia”.

Comentarii rezervate

Ex-ministrul Apărării speră că și Rusia va contribui la eliberarea ostaticilor

Odată cu prăbușirea elicopterului, soarta celor doi piloți moldoveni a rămas învăluită de mister. În tot acest răstimp, Chișinăul oficial a fost foarte rezervat în comentariile privind evoluția evenimentelor legate de acest subiect. MAEIE a declarat în repetate rânduri că au loc negocieri și că la ele participă, în afară de partea moldavă, și parteneri internațională. Și… atât.

În decembrie 2017, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comunicat că a „inițiat anumite procese” în cazul piloților moldoveni, însă nu a prezentat detalii, menționând că speră că, în cel mai apropiat timp, cetățenii țării vor fi eliberați...

A urmat apoi un gol informațional: despre soarta piloților nu s-a mai auzit practic nimic.

Eliberarea multașteptată

Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei – Ce au discutat oficialii

Pe 11 februarie 2019, președintele Republicii Moldova a comunicat că piloții moldoveni au fost eliberați și că la ora actuală se află într-un spital din Moscova.

„În mod special, aș vrea să aduc mulțumiri conducerii Federației Ruse. Ceea ce nu au putut face alții, voi ați reușit să faceți. Acest lucru arată care este atitudinea autorităților Rusiei față de cetățenii noștri”, a spus președintele Dodon.

Potrivit acestuia, autoritățile Moldovei au întreprins anterior încercări de a-i elibera pe cetățenii moldoveni din prizonieratul taliban, însă fără succes. O nouă încercare de a-i elibera pe ostateci a avut loc anul trecut. În acest proces complicat, șeful statului a solicitat ajutorul Federației Ruse.

”A fost pregătită, iar apoi realizată o operațiune secretă serioasă. Nu voi dezvălui toate detaliile, dar vinerea trecută ei au fost aduși la Moscova cu un zbor special. Acolo au fost întâmpinați de consilierul mei Pavel Voicu. Ceea ce i-au povestit ei la întâlnire este îngrozitor”, a subliniat Dodon.

Detalii înfiorătoare din captivitate

Ulterior, șeful statului le-a dezvăluit jurnaliștilor amănunte despre cele îndurate de piloții moldoveni în timpul captivității.

Potrivit lui Dodon, piloții au fost ținuți timp de trei ani într-o groapă, primind zilnic câte o jumătate de pâine și un pahar cu apă. Doar o singură dată în această perioadă cuiva i s-a făcut milă de ei și le-a aruncat în acea groapă o bucată mică de carne.

Președintele a mai spus că aceștia erau amenințați practic în fiecare zi cu moartea, li se spunea că dacă nu vor reuși să-i schimbe pe proprii prizonieri, unul dintre ei va fi decapitat în fața camerei de filmat. Ei mai sunt și acum în stare de șoc, acum de ei se ocupă medicii și psihologii. Ei au izbucnit pur și simplu în plâns când au înțeles că sunt liberi, a povestit Dodon.

Delegația MAEIE s-a întâlnit cu piloții eliberați din prizonierat în Afganistan - detalii

Unul dintre captivi a încercat să evadeze, și a reușit, însă în scurt timp a fost prins. A scăpat de răfuială ca prin minune.

Șeful statului a spus că talibanii au cerut inițial drept răscumpărare câte 35 de milioane de dolari pentru fiecare pilot moldovean.

În momentul de față, moldovenii se află într-o clinică din Moscova, pentru un curs de reabilitare.

Scandal iscat din cauza eliberării piloților moldoveni

S-ar părea că vestea bună despre eliberarea cetățenilor moldoveni nu poate genera niciun fel de scandal. Dar s-a întâmplat exact invers. Unii politicieni moldoveni s-au năpustit cu un val de critici asupra președintelui Moldovei, învinuindu-l de faptul că el ar fi tărăgănat procesul de eliberare. După care, MAEIE i-a înmânat ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, o notă de protest i-a fost înmânată o notă de protest prin care Guvernul Republicii Moldova se declară nemulțumit de ”tergiversarea” întâlnirii piloților moldoveni c delegația oficială a Chișinăului. Ulterior, această întâlnire a avut totuși loc. Pe rețele de socializare a apărut chiar o înregistrare video de la întâlnirea reprezentanților MAEIE cu piloții.

În înregistrare apar Lionel Buruiană și Mihai Crihan, împreună cu soția care a venit și ea la Moscova. Aceștia discută cu oficialii din Moldova. Piloții le-au spus diplomaților că vor să continue tratamentul la Moscova.

Mihai Crihan a menționat că are în continuare probleme cu un picior și este nevoie de timp pentru însănătoșire.

”Trebuie să facem tratamentul. După tratament vom veni acasă”, a spus acesta.

Lionel Buruiană adaugă: ”Avem probleme de sănătate, aici ne tratăm”.

Dezvăluiri: Cum au fost eliberați piloții luați ostatici în Afganistan

Însă epopeea piloților moldoveni nu s-a încheiat aici… În loc să le mulțumească partenerilor ruși pentru ajutorul acordat în eliberarea cetățenilor Moldovei, MAEIE a depus o plângere pe numele Rusiei la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, la Oficiul comisariatului european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, la Oficiul central al Amnesty International, precum și Comisarului pentru drepturile omului în cadrul Consiliului Europei. MAEIE consideră că Moscova i-a oferit Chișinăului cu întârziere întrevederea cu piloții.

”Ministerul de Externe anunță organizațiile internaționale despre ”încălcarea de către autoritățile de la Moscova a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse”, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

Apare întrebarea firească: de ce să provoci un scandal pe loc gol? Piloții moldoveni au fost eliberați, li s-a acordat ajutor, întâlnirea lor cu delegația moldovenească a avut loc. Piloții care au fost închiși trei ani în temnița talibanilor nu au nevoie de această agitație. Ei sunt niște simpli oameni, care au trecut printr-un adevărat calvar și care și-ar dori să-și îmbrățișeze cât mai curând copiii și apropiații, nu să participe la un scandal exagerat, de care nimeni nu are nevoie…

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>