Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Delegația MAEIE s-a întâlnit cu piloții eliberați din prizonierat în Afganistan - detalii

© Sputnik / В. Киселев / Accesați arhiva multimediaВертолет в горах Афганистана. Архивное фото
Вертолет в горах Афганистана. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
MAEIE a comunicat că va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetățeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiții de deplina siguranță.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Delegația Republicii Moldova a reușit să se întâlnească cu piloții care au fost ținuți ostateci în Afganistan, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pe rețelele de socializare.

”După o săptămâna de solicitări oficiale către autoritățile ruse despre locul aflării și starea de sănătate a cetățenilor moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, rămase fără răspuns, delegația Republicii Moldova a identificat prin eforturi proprii locul deținerii acestora. Deplasându-se ieri la instituția medicală, după mai multe ore de tratative … oficialii moldoveni au obținut permisul de a discuta cu ei doar pentru 10 minute”, precizează instituția în comunicat.

Potrivit MAEIE, delegația guvernamentală nu a avut posibilitatea să facă o evaluare detaliată a situației lor, însă acest lucru va fi făcut în timpul apropiat.

”Toate cele constate de delegația guvernamentală vor fi puse la dispoziția instituțiilor de resort, care instrumentează cazul celor doi piloți, iar MAEIE, împreună cu alte instituții ale statului, va depune toate eforturile pentru ca cei doi cetățeni moldoveni să ajungă cât mai repede acasă, în condiții de deplina siguranță”, adaugă instituția.

Cei doi moldoveni au fost luați ostatici de talibani încă în noiembrie anul 2015. Elicopterul companiei aeriene din care făceau parte aceștia a fost capturat în Afganistan, pe 24 noiembrie 2015, după ce a efectuat o aterizare de urgență. Aeronava era pilotată de trei cetățeni moldoveni, unul dintre ei a fost ucis de talibani. Elicopterul transporta 18 militari afgani.

Самолет - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii eliberați din prizonierat: Guvernul a trimis o delegație la Moscova

Luni, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că piloții moldoveni, luați ostatici de către talibanii din Afganistan în 2015, au fost eliberați cu sprijinul Rusiei și în curând vor reveni acasă.

Anterior, membrul Consiliului general și coordonator al organizației „Delovaia Rossia”, Igor Ceaika, a declarat într-un interviu pentru publicația ”Komersant” că el personal a organizat întreg procesul de eliberare a ostatecilor.

Comentând declarația MAEIE cu privire la faptul că delegația oficială a Chișinăului, care a venit de urgență la Moscova, nu a avut acces la piloții moldoveni, Ceaika a afirmat că el a fost dispus să organizeze această întâlnire. Însă, potrivit acestuia, piloții înșiși au rugat să nu fie deranjați pentru că vor mai întâi să-și vină în fire și să-și vadă apropiații.

Ceaika a subliniat că piloții moldoveni Lionel Buruiană și Mihail Crihan, eliberați de curând din prizonierat în Afganistan, vor reveni în patrie peste două săptămâni, după ce vor trece un curs de reabilitare.

Fluxul de știri
0