Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Donald Trump, discurs despre Starea Națiunii: Interesul național, mai presus de orice

Agenda pe care o voi prezenta este ”agenda poporului american”, a declarat Donald Trump în discursul său despre Starea Naţiunii care a durat 82 de minute, fiind unul dintre cele mai lungi din istoria acestui eveniment.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump și-a început tradiționalul discurs, amânat anterior din cauza ”shutdown”-ului guvernamental, cu un apel la unitate adresat clasei politice americane.

Expert: Trump a greșit făcând publice „veștile proaste pentru Rusia”

Locuri de muncă, comerţ, infrastructură, prețul medicamentelor, dar și lupta împotriva traficului de droguri şi a imigraţiei ilegale sunt teme pe care s-a axat anul acesta discursul preşedintelui Trump. El a apreciat la superlativ nivelul la care a ajuns economia americană sub conducerea sa.

Liderul american le-a cerut politicienilor să renunțe la interesele de partid în favoarea celui național.

”Agenda poporului american” este foaia de parcurs a Casei Albe, a spus el, subliniind că victoria nu înseamnă câștig pentru partid, ci câștig pentru țară.

”Stau aici pregătit să lucrez cu voi pentru a împlini realizări istorice pentru toţi americanii - victoria nu înseamnă să câştigi pentru partidul nostru, victoria este să câştigi pentru ţara noastră”, a declarat Trump.

Trump, despre politica externă a SUA

Și în afara granițelor, Casa Albă va face ”o politică externă care pune în primul rând interesele Americii”, a declarat Trump.

Astfel, abordând temele principale în acest domeniu, Trump a lansat, în primul rând, un avertisment către marea rivală, China, cea cu care SUA are cea mai dură luptă economico-strategică.

Războiul comercial dintre SUA și China: UE își limitează importurile de oțel

”Am mult respect pentru preşedintele Xi şi lucrăm la un nou acord comercial cu China, dar trebuie să includă schimbări structurale reale pentru a pune capăt practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic şi a proteja locurile de muncă americane”, a declarat Trump.

China nu va mai ”fura locurile de muncă şi bogăţia americanilor”, a spus președintele american, subliniind astfel decizia sa de a depune toate eforturile pentru a câștiga bătălia economică de pe propriul teritoriu.

Aceste declarații survin în contextul ”armistiţiului” de 90 de zile, care ia sfârșit pe 1 martie, dar și a apropierii întâlnirii la vârf Donald Trump - Xi Jinping, ce urmează a avea loc în februarie, la Beijing.

Renegocierea tratatului INF

Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF

Referindu-se la tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare, care a fost suspendat recent, Trump a spus că vrea o renegociere a acestuia care să includă şi alte ţări.

Explicând retragerea SUA din acest tratat, Trump și-a exprimat speranța că se va putea ajunge la o altă înțelegere, la care să se alăture China și alte state. În cazul în care acest lucru nu se va reuși, președintele american a promis că SUA vor cheltui și vor inova mai mult ca oricând în domeniul militar.

Problema imigranților

O altă temă importantă, predilectă pentru Trump, a fost imigrația ilegală – și în primul rând acea venită din Mexic, ”un stat fără lege”. ”Îl voi construi”, a declarat ferm Donald Trump, referindu-se la celebrul său zid de la granița mexicană.

Situația de la frontiera Statelor Unite ale Americii și Mexic, văzută de un martor ocular

”Pur şi simplu, zidurile funcţionează şi zidurile salvează vieţi”, a subliniat Trump, care a dezvoltat subiectul imigrației clandestine – vinovată de infracțiuni, de la trafic de droguri la crime, dar și dăunătoare clasei muncitoare americane.

În acest context, Trump a avertizat Congresul că mai are doar zece zile pentru a aproba bugetul necesar funcționării Guvernului SUA.

Trump a anunțat data celei de a doua întâlniri cu liderul coreean Kim Jong-un>>>

Trump a abordat și alte teme -  de exemplu ”misiunea istorică de a pacifica peninsula Coreea”, incluzând o nouă întâlnire cu Kim Jong Il – dar pe fond este poate cel mai spectaculos discurs despre Starea Uniunii.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>