Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prezidențiale: Cum s-a desfășurat turul doi al alegerilor

© Sputnik / Mihai Caraus Выборы президента Молдовы голосование
 Выборы президента Молдовы голосование - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 15 noiembrie s-a desfășurat turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Scrutinul a fost marcat de mai multe incidente, atât în țară, cât și peste hotarele ei.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. În turul doi al alegerilor prezidențiale s-au înregistrat mai multe incidente - în mai multe localități din țară a fost deconectat curentul electric, în localitatea Varnița au avut loc altercații și îmbrânceli între combatanți și forțele de ordine, iar în afara țării - la Frankfurt a fost anunțată o alertă cu bombă. Cum a decurs ziua votului - în materialul Sputnik.

Spiritele s-au încins în localitatea Varnița

La fel ca în primul tur al scrutinului prezidențial, în localitatea Varnița din raionul Anenii Noi, unde au venit să voteze cetățeni din stânga Nistrului, s-au înregistrat violențe.

Полиция в Варнице - Sputnik Moldova
CEC despre altercațiile din Varnița

Acolo au venit mai mulți combatanți care au blocat drumul pentru ca transnistrenii să nu-și poată exercita dreptul la vot. Pentru a aplana conflictul, la fața locului au fost dislocați mai mulți polițiști cu echipamente speciale. Între forțele ordine și combatanți au avut loc altercații și îmbrânceli. 

Și în primul tur de scrutin în Varnița s-au înregistrat încercări de a perturba mersul votării în mai multe secții de votare unde se prezentau alegătorii transnistreni - Poliția a inițiat două dosare penale pentru încălcări de acest fel.

Mai multe secții au rămas fără curent electric

Mai multe secții de votare au rămas fără electricitate.

Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova
Societate
Marin Maxian: Poliția a înregistrat noi nereguli electorale
Ce-i drept, s-a întâmplat acest lucru înainte de începerea procesului de votare. Despre acest lucru a anunțat poliția la primele ore ale dimineții. 

”În această noapte am avut două situații de deconectare a energiei electrice, la Condrița lumina a fost stinsă, dar la 03:50 lucrurile au revenit la normal. O situație similară a fost pe strada Mircea cel Bătrân - două deconectări, dar la 02:22 defecțiunile tehnice au fost înlăturate. Poliția a intervenit imediat, iar activitatea a continuat normal”, a anunțat Marin Maxian, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției. 

Diaspora a înregistrat record

Moldovenii din străinătate au ieșit în număr foarte mare la urne. Dacă în primul tur al scrutinului prezidențial 149 178 de conaționali din diasporă au participat la alegeri, atunci în cel de-al doilea tur cifra a fost mult mai mare. 

Până la ora 21:00 peste 250 de mii de alegători de peste hotare și-au exercitat dreptul la vot. În mai multe orașe europene în fața secțiilor de votare au venit mii de oameni și s-au format cozi kilometrice. 

În unele secții de votare de peste hotare s-au epuizat buletinele de vot. S-a întâmplat în orașul german Frankfurt, în cea din capitala Marii Britanii, precum și în secția de votare din Montreuil, Franța. Acolo moldovenii care nu au reușit să voteze au protestat. Alții au urcat în mașini și au plecat la alte secții ca să-și exercite dreptul constituțional.

S-au mobilizat și transnistrenii

Numărul moldovenilor din stânga Nistrului care s-au prezentat la vot în turul doi a fost practic dublu față de cel din primul tur. Asta arată datele Comisiei Electorale Centrale.

Dacă în primul tur al scrutinului prezidențial au votat 14 268 de alegători din stânga Nistrului, până la ora 16:00, au votat 24 917 alegători din regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă 40 la sută din numărul total de alegători înregistrați aici.

Alertă cu bombă la Frankfurt

În jurul orei 16:00, ora Moldovei, reprezentanții Poliției din orașul Frankfurt, Germania, au anunțat despre recepționarea unui apel telefonic cu privire la plasarea unei bombe la secția de votare nr. 1/349 Frankfurt.

În scurt timp, la fața locului s-au deplasat serviciile specializate germane pentru a efectua verificări, iar procesul de vot a fost suspendat pentru mai bine de o oră. O bună parte dintre cei care au venit la urne nu au mai avut răbdarea să aștepte și au plecat pe la casele lor. 

În cele din urmă, s-a stabilit că alerta a fost falsă, iar procesul de vot a fost reluat. 

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Pentru scrutinul prezidențial au fost formate 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0