Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri prezidențiale 2020: Cine trece în turul doi

© Sputnik / Mihai CarausВыборы президента Молдовы
Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, 1 noiembrie 2020, în Moldova au loc alegeri prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare anunțate de CEC în turul doi de scrutin cel mai probabil se vor confrunta Igor Dodon și Maia Sandu.

CEC anunța rezultate preliminare: Cine trece în turul doi

După prelucrarea a 55 % din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunță următoarele rezultate preliminare:

USATÎI RENATO, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru” - 16,72

NĂSTASE ANDREI, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr” - 3,35

DELIU TUDOR, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova - 1,56

DODON IGOR, desemnat de adunarea cetățenilor - 36,09

IVANOV VIOLETA, desemnată de Partidul Politic „Șor” - 8,42

SANDU MAIA, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” - 30,70

ȚÎCU OCTAVIAN, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” - 2

CHIRTOACĂ DORIN, desemnat de Blocul electoral UNIREA - 1,15

Ultimele știri AICI - LIVE TEXT: Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 >>> 

Potrivit unui studiu realizat anterior de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Ultimele știri AICI - LIVE TEXT: Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 >>> 

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 18.00 au votat peste 1, 1 mil de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 39 la sută. Potrivit datelor preliminare, odată ce rata de participare a depășit 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, putem spune că alegerile prezidențiale de astăzi pot fi considerate valabile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0