Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CEC: Aglomerație la secțiile de votare de peste hotare

© Sputnik / Mihai CarausCEC
CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electoral Centrală a prezentat informațiile despre modul în care s-a desfășurat scrutinul prezidențial până la 12:00.

CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Potrivit CEC, până la ora 12:00 au votat 472 688 de cetățeni, ceea ce constituie 16,84 % din numărul total al alegătorilor.

 Alegeri prezidențiale în Moldova: Declarațiile Comisiei Electorale Centrale - Sputnik Moldova
Video
Live: Alegeri prezidențiale - declarații CEC, prezența la vot
Ca la fiecare alegeri, vârstnicii se dovedesc a fi cei mai activi alegători. Datele arată că la urne s-au prezentat mai multe femei decât bărbați, mai exact 51,56 %. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a anunțat că procesul decurge în regim normal.

"Peste hotare au votat mai bine de 28 de mii de alegători. Până la 12:00, în străinătate toate secțiile funcționează, iar în următoarele ore se vor deschide 16 secții în Canada și SUA. Avem cozi în Belgia, Germania, Irlanda, Italia și România. Facem îndemnul ca diaspora să respecte norme împotriva COVID-19. Urmăriți pagina diaspora.cec.md ca să vedeți unde sunt secții libere în apropiere", a declarat Dorin Cimil, președintele CEC.

Președintele CEC a anunțat că 6400 de alegători din stânga Nistrului și-au exercitat dreptul la vot.  

"Totodată, vor vota și deținuții din penitenciarele 8 și 12 din orașul Bender. Astfel, s-au deplasat spre Bender unde 223 de deținuți și angajați care vor vota. Dreptul la vot prin urna mobilă va fi asigura pentru 128 de persoane vârstnice și cu dizabilități din două centre de plasament", a menționat Dorin Cimil. 

Reprezentanții CEC au comentat și incidentele de la Varnița.

"Au încercat să pericliteze desfășurarea alegerilor. A intervenit poliția ca să asigure executarea dreptului la vot pentru localitățile din stânga Nistrului. Comisia întreprinde măsuri pentru a asigura dreptul la vot cetățenilor din stânga Nistrului, iar obstrucționarea la vot se pedepsește inclusiv penal", susține Dorin Cimil. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Candidatul Igor Dodon: "Am votat pentru stabilitate în țară"
În același timp, CEC a sesizat IGP ca în regim de urgență să ofere informații detaliate despre presupusele încălcări în Găgăuzia. 

"IGP a comunicat două cazuri de încălcare de către unii observatori a normelor electorale, două persoane acreditate din partea asociaților obștești "Forța veteranilor". Pe podul de la Rezina s-a încercat stoparea forțată a unui automobil care se deplasa spre secția de votare pe motiv că se presupune că erau 12 persoane. În al doilea caz, la Varnița, în mod intenționat s-a blocat trecerea în secția de votare. Observatorii sunt obligați să fie imparțiali ", a spus președintele CEC.

Pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie au fost formate 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare, și 42 pentru alegătorii din stânga Nistrului. Alegerile prezidențiale desfășurate astăzi vor putea fi validate dacă numărul de alegători care vor merge la secțiile de votare va constitui nu mai puțin de 1/3 din numărul total de cetățeni cu dreptul la vot înscriși pe listele electorale. Opt candidați aspiră la funcția de șef al statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0