Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri prezidențiale 2020: Votul în nordul și sudul țării

© Sputnik / Maxim TopalБашкан Гагаузии Ирина Влах голосует на выборах президента
Башкан Гагаузии Ирина Влах голосует на выборах президента - Sputnik Moldova
Abonare
În regiunile de sud și de nord ale Moldovei alegerile prezidențiale se desfășoară fără încălcări, într-o atmosferă calmă.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik, Maxim Topal, Mihail Smolenko. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a votat în cadrul alegerilor prezidențiale din Moldova „pentru stabilitate și continuarea schimbărilor pozitive pe teritoriul autonomiei”.

„Sunt sigură că toate acele schimbări pozitive pe care le-am avut în Găgăuzia trebuie continuate. Fac apel la toți locuitorii autonomiei să voteze pentru stabilitate, pace, prosperitate și înțelegere reciprocă în țara noastră. Pentru cei care cunosc nu din auzite și cunosc bine Găgăuzia, problemele noastre și care tratează regiunea noastră cu respect”, a spus ea.

În Găgăuzia, aproape toate cele 67 de secții de votare s-au deschis la timp, la ora 07:00, cu excepția uneia, unde a existat o ușoară întârziere. 

 Alegeri prezidențiale în Moldova: Declarațiile Comisiei Electorale Centrale - Sputnik Moldova
Video
Live: Alegeri prezidențiale - declarații CEC, prezența la vot

Președintele consiliului electoral de circumscripție nr. 36 pentru UTA Găgăuzia, Ivan Komur, a declarat că va ține briefinguri pentru presă la fiecare trei ore. El  va raporta informațiile oficiale privind prezența la vot și încălcările, dacă acestea vor exista.

Ivan Komur și-a exprimat speranța că încălcările nu se vor înregistra, că ziua votării va fi calmă, iar locuitorii din regiune își vor putea exercita dreptul de vot fără probleme. Locuitorii autonomiei, precum și ai întregii țări, vor trebui să aleagă șeful statului din opt candidați pe 1 noiembrie.

În regiune monitorizează alegerile, pe lângă reprezentanții candidaților la alegeri, peste trei sute de observatori naționali și internaționali. În contextul pandemiei cu COVID-19, se acordă o atenție deosebită siguranței alegătorilor. Astfel, la secția de votare, cetățenii trebuie să urmeze termometria și să-și dezinfecteze mâinile cu antiseptic. Oamenilor li se oferă măști de protecție gratuite. După aceea, prezentându-vă actul de identitate, ei primesc un buletin de vot și pot intra în cabina de vot. Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00.

Cum se desfășoară procesul votării în nord

În Bălți, „capitala de nord”, alegătorii au venit la secțiile de votare chiar de la ora deschiderii, la 7:00. Mulți bălțeni care lucrează duminică au decis să-și exercite dreptul de vot înainte de începerea zilei de muncă.

Votul se desfășoară calm, toate secțiile de votare sunt dotate cu mijloacele antiepidemice necesare. Oamenii vin purtând măști de protecție și păstrează  distanțarea fizică. Membrii comisiilor electorale monitorizează respectarea măsurilor sanitare.

Pe 1 noiembrie au loc alegerile președintelui Republicii Moldova. Numele celor opt concurenţi electorali au fost tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC. 

Голосование на участке в селе Варница, в фойе центрального входа в теоретический лицей. - Sputnik Moldova
Probleme la câteva secții de votare din Varnița: Alegeri prezidențiale

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016, când candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu.

Igor Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0