Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Undă verde pentru pachetul de 1,9 miliarde de euro de la UE pentru reformele Moldovei

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaSteagurile Republicii Moldova și UE
Steagurile Republicii Moldova și UE - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2025
Abonare
UE dă acordul final pentru pachetul de 1,9 miliarde de euro pentru reformele și creșterea economică a Republicii Moldova
CHIȘINĂU, 18 martie - Sputnik. Consiliul Uniunii Europene a acordat astăzi aprobarea finală pentru înființarea Facilității pentru reformă și creștere pentru Republica Moldova, un nou instrument financiar care va sprijini țara în implementarea reformelor legate de UE și în stimularea creșterii economice. Pachetul de 1,9 miliarde de euro reprezintă cel mai mare sprijin financiar acordat Republicii Moldova de la obținerea independenței sale și se adaugă altor forme de asistență oferite de Uniunea Europeană.
Ministrul pentru afaceri europene al Poloniei, Adam Szłapka, a subliniat importanța acestui instrument, afirmând că acesta va ajuta Moldova să avanseze în reformele socio-economice esențiale, să își relanseze economia și să accelereze procesul de aderare la UE. De asemenea, facilitatea va întări reziliența Moldovei, în special prin atenuarea efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Молдавский биометрический паспорт - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2025
Republica Moldova
Serviciile consulare pentru moldoveni în străinătate vor deveni mai accesibile - Guvernul
Facilitatea va sprijini Republica Moldova în perioada 2025-2027, oferind până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu termene favorabile și dobânzi avantajoase. Plățile vor fi realizate semestrial, iar fondurile vor fi acordate pe baza realizării reformelor stabilite în Agenda de reformă.
Noul mecanism financiar va susține atât integrarea Moldovei în piața unică europeană, cât și implementarea Strategiei UE pentru independența energetică a țării, care vizează reducerea dependenței de energia rusească și integrarea Moldovei în piața energetică europeană.
Fluxul de știri
0