Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Biopolimerii, la fel de dăunători pentru natură ca și plasticul - oamenii de știință

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyВодитель с пустыми пластиковыми контейнерами останавливается по пути, чтобы купить топливо в Анголе, Демократическая Республика Конго
Водитель с пустыми пластиковыми контейнерами останавливается по пути, чтобы купить топливо в Анголе, Демократическая Республика Конго - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2024
Abonare
Biopolimerii biodegradabili moderni nu pot fi o alternativă eficientă la plasticul obișnuit.
CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Oamenii de știință de la Institutul de Cataliză G.K. Boreskov din cadrul Secției Siberiene a Academiei Ruse de Științe (RAN) au ajuns la concluzia că biopolimerii biodegradabili moderni nu pot fi o alternativă eficientă la plasticul obișnuit, deoarece nu reduc impactul negativ asupra mediului, informează publicația „Știința în Siberia” a RAN.
Problema poluării mediului cu deșeuri din plastic atrage atenția cercetătorilor și ecologiștilor încă de la sfârșitul secolului XX. Ca alternativă la polimerii derivați din petrol, s-au propus biopolimerii biodegradabili, produși din materii prime regenerabile. Dezvoltatorii acestor materiale le-au promovat ca produse ecologice, capabile să se descompună rapid în natură sub influența factorilor naturali și a microorganismelor.
„Tema biopolimerilor a persistat mult timp în căutarea unui substitut mai puțin dăunător pentru natură, în încercarea de a curăța planeta de munți și insule de deșeuri. La nivelul actual al tehnologiilor de producție a biopolimerilor biodegradabili, această soluție nu pare a fi rezolvarea problemei poluării mediului”, a declarat Larisa Pinaeva, cercetătoare la secția de tehnologii ale proceselor catalitice din cadrul Institutului.
Muncitori pe plantație - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2024
Economie
Producția industrială a înregistrat în august o scădere anuală de 3,5%
Unul dintre componentele utilizate pentru crearea produselor biodegradabile este acidul polilactic (materia primă fiind porumbul sau trestia de zahăr). Pentru obținerea acidului polilactic din acidul lactic, se folosesc catalizatori pe bază de compuși de staniu și solvenți organici clorurați, periculoși pentru sănătate. Mai mult, procesarea materiei prime biologice în acid lactic necesită diverse substanțe chimice care trebuie ulterior eliminate.
Pinaeva a explicat că acidul polilactic nu este foarte potrivit pentru fabricarea produselor de uz cotidian. Pentru a îmbunătăți proprietățile materialului, se adaugă diverse substanțe chimice, similare celor utilizate pentru polietilenă, polipropilenă și alte polimeri convenționali.
Президентура Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2024
Politică
Sandu și Stoianoglo vor participa la o dezbatere electrorală: s-a stabilit data și locul
O altă problemă identificată este legată de eliminarea acestor bioplastice. Degradarea rapidă a materialelor determină eliberarea într-o perioadă scurtă de timp a aditivilor chimici folosiți în procesul de producție. În comparație, descompunerea lentă a plasticelor tradiționale poate fi chiar mai puțin dăunătoare ecologic.
„Bioplasticele care conțin aceleași aditivi ca și polimerii convenționali din petrol nu devin mai puțin periculoase pentru mediu. Aditivii ajung în natură mai repede și în concentrații mai mari din cauza descompunerii rapide, ceea ce afectează fauna și flora mai grav”, susține Pinaeva. Ea crede că biopolimerii biodegradabili pot avea un viitor doar dacă se schimbă complet abordarea privind producția și eliminarea lor.
Fluxul de știri
0