Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China a cerut NATO să se „retragă” împreună cu secretarul general în funcție

© Photo : NATOMircea Geoană
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2024
Abonare
GT: NATO ar trebui să se „retragă” împreună cu secretarul general care iese
BEIJING, 21 sep – Sputnik. NATO, de-a lungul celor 75 de ani de existență, nu a contribuit la crearea unei ordini mai pașnice și mai sigure, ci a fost rădăcina dilemelor de securitate, alianța ar trebui să se „retragă” împreună cu secretarul general în funcție, scrie publicația de stat chineză Global Times.
Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenber, se apropie de sfârșit. La 1 octombrie, la sediul NATO din Bruxelles , va avea loc transferul oficial al împuternicirilor către noul secretar general, fostul prim-ministru al Țărilor de Jos Mark Rutte.
Autorii articolului notează că istoria de 75 de ani a NATO a demonstrat că această organizație nu a făcut Europa sau lumea mai pașnică și mai sigură, dar însăși existența și expansiunea constantă a alianței au devenit cauza principală a dilemelor de securitate.
„Dimpotrivă, „pacea durabilă” a fost realizată în locuri cu mai puțină intervenție NATO și cu o mentalitate de confruntare”, scrie ziarul.
„Facem apel la NATO să se „retragă” cât mai curând posibil, alături de Secretarul General în funcție, împreună cu conceptele învechite ale mentalității Războiului Rece și jocul cu sumă zero, practica greșită de promovare a forței militare și dorința de „absolut” securitate”, precum și comportamentul periculos care distruge Europa și regiunea Asia-Pacific”, subliniază articolul.
Ziarul notează că NATO ar fi trebuit să înceteze să existe odată cu sfârșitul Războiului Rece. Potrivit autorilor, supraviețuirea și dezvoltarea alianței au depins întotdeauna de crearea preocupărilor de securitate și de implicarea repetată în conflicte.
Publicația scrie că Stoltenberg încearcă să prezinte NATO ca un apărător al securității regionale și chiar globale, dar retorica conform căreia „forța militară este o condiție prealabilă pentru dialog” este doar un alt mod de a spune că „puterea face bine”.
„Extinderea NATO a semănat semințele crizei ucrainene, iar extinderea acesteia în regiunea Asia-Pacific a exportat tensiuni geopolitice dincolo de Europa”, scrie ziarul.
Autorii notează că sub conducerea lui Stoltenberg, NATO s-a apropiat și mai mult de Statele Unite în materie de obiective strategice.
Fluxul de știri
0