Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjártó l-a criticat pe Borrell pentru că a cerut atacarea Rusiei cu arme occidentale

© AP Photo / Darko VojinovicПетер Сийярто
Петер Сийярто - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2024
Abonare
Szijjártó l-a criticat pe Borrell pentru că a cerut lovituri adânc în Rusia cu arme occidentale
CHIȘINĂU, 29 aug– Sputnik. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó l-a criticat pe șeful diplomației UE, Josep Borrell, pentru că a cerut o creștere a livrărilor de arme către Kiev și utilizarea armelor occidentale pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei, a declarat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.
Borrell a spus anterior că ridicarea interdicției atacurilor Kievului cu arme occidentale pe teritoriul rus ar putea „contribui la eforturile de menținere a păcii” și, de asemenea, a promis că va discuta cu șefii Ministerului de Externe și Ministerul Apărării al Uniunii Europene creșterea sprijinului pentru Ucraina pe fundalul atacului forțelor armate ucrainene asupra regiunii Kursk . La rândul său, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a remarcat că prin astfel de declarații Occidentul justifică crimele de la Kiev. Ea a amintit că sponsorizarea terorismului este consacrată în legislația țărilor occidentale ca fiind una dintre cele mai grave crime.
„Ministrul Szijjártó l-a criticat, de asemenea, pe Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe (Borrell – n.red.), care pleacă pentru trimiterea mai multor arme în Ucraina și chiar sugerează ca aceste arme furnizate de Occident să fie folosite pentru a lansa lovituri adânc în teritoriul Rusiei, ", a scris Kovacs pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X.
Anterior, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe de la sfârșitul lunii august va avea loc la Bruxelles și nu la Budapesta, din cauza poziției Ungariei față de Ucraina. Szijjártó a numit această decizie un indicator al frustrării Uniunii Europene, care nu a reușit să organizeze o misiune de menținere a păcii precum cea efectuată de premierul ungar Viktor Orban .
Orban, la rândul său, a declarat că Bruxelles-ul „nu este șeful Ungariei” și că țara va continua să-și apere punctul de vedere atunci când discută deciziile paneuropene. Potrivit acestuia, Ungaria nu este una dintre acele țări care acceptă toate cerințele Bruxelles-ului, așa că Budapesta nu va furniza arme sau aloca bani Ucrainei, nu va permite migranților să intre în țară și nu va introduce propaganda minorităților sexuale în școlile maghiare.
Fluxul de știri
0