Europa nu este pregătită să oprească tranzitul de gaze din Rusia
© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
© Sputnik / Pavel Palamarchuk
/ Abonare
Expert Tabarelli: Europa nu este pregătită să oprească tranzitul gazelor din Rusia
ROMA, 29 august – Sputnik. Europa nu este pregătită ca Ucraina să rezilieze acordul privind tranzitul gazelor din Federația Rusă aprovizionarea cu combustibil rusesc a fost o garanție în cazul unei ierni grele, Davide Tabarelli, a declarat șeful centrului de analiză și cercetare în domeniul energiei Nomisma Energia.
Marți, Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va reînnoi acordul de tranzit al gazelor cu Federația Rusă, care expiră la sfârșitul anului 2024.
„Europa nu este pregătită pentru asta, la fel cum nu era pregătită pentru criza din 2022, când au existat o serie de știri negative care au ridicat prețul de 10 ori. Livrările de gaze din Rusia au rămas importante în ultimele două ierni, în ciuda conflictului, dar acum există un bloc de aprovizionare totală care va agrava situația deja dificilă, când prețurile sunt în jur de 40 de euro pe megawatt pe oră. Situația este cu siguranță mai bună decât acum doi ani, dar acum acest lucru nu ajută, aceasta nu este o veste bună, ” a spus Tabarelli.
În martie, ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat că autoritățile ucrainene nu intenționează să reînnoiască contractul de tranzit al gazelor cu Gazprom , care expiră la sfârșitul anului 2024.
În Europa, pe fundalul declarațiilor Kievului privind viitorul contractului de tranzit al gazelor rusești, nu se grăbesc să pună capăt acestei probleme, Rusia intenționează să dezvolte cooperarea în sectorul energetic cu acele țări interesate în acest sens, a declarat ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Mihail Galuzin.
„Cele mai mari pagube așteaptă țările care sunt mai dependente de Rusia în ceea ce privește volumele - acestea sunt Europa de Est , Ungaria , Cehia , dar toată Europa este vulnerabilă Volumul minim de gaz care a fost furnizat din Rusia în ultimele două ierni a fost o garanție că în caz de vreme rece a existat o creștere a prețurilor acum, în lipsa unei astfel de oportunități de a recurge la gazul rusesc, există riscul unei creșteri de preț dacă iarna este aspră”, a spus expertul, adăugând că prețurile la gaz au crescut deja în ultimele săptămâni în așteptarea deciziei Kievului.
Uniunea Europeană, a remarcat expertul, a importat anterior 140 de miliarde de metri cubi de gaze, iar acum i-a redus la 13. „Această lipsă de aprovizionare a fost deja foarte gravă pentru a le aduce la 13 și va necesita noi eforturi pe piețele de energie , trebuie doar să plătiți pentru ele, întrebarea este volumul – cât”, a spus Tabarelli.
Ruta de alimentare prin stația de măsurare a gazelor Sudzha din regiunea Kursk este în prezent singura pentru tranzitul gazelor din Rusia prin Ucraina către Europa. Gazprom a furnizat anul trecut prin intermediul acesteia aproximativ 15 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce a reprezentat 4,5% din consumul total din UE .
Multe țări europene în 2022 au pierdut – parțial sau complet – gaze de la Gazprom. În primăvară, a redus sau a oprit livrările către Bulgaria , Polonia , Finlanda , Țările de Jos , Germania și Danemarca , invocând în principal nerespectarea unui decret prezidențial privind plata în ruble sau alte motive tehnice. Până în toamnă, aprovizionarea de-a lungul rutei principale , Nord Stream, s-a oprit. Pomparea de-a lungul rutei de echilibrare din Belarus „Yamal-Europa” s-a oprit și ea, iar de-a lungul rutei ucrainene a scăzut semnificativ.