Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sentința în cazul Roșca a provocat indignare în rândul politicienilor și jurnaliștilor

© Photo : Iurie Roșca / TelegramIurie Roșca
Iurie Roșca - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2024
Abonare
Politicieni și jurnaliști proeminenți din Moldova și-au exprimat indignarea față de verdictul instanței de judecată în privința lui Iurie Roșca.
CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Decizia instanței de judecată de a-l condamna pe politicianul moldovean Iurie Roșca la șase ani de închisoare a provocat reacții dure ale unor politicieni și jurnaliști.
Amintim că vineri, 2 august, fostul președinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență, cu executare în penitenciar cu regim semideschis, printr-o decizie a Judecătoriei sectorului Buiucani din Chișinău.
Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, a menționat că instanța nu poate condamna o persoană la o pedeapsă mai mare decât cea cerută de procuratură. Ea a comentat această informația după ce procuratura a cerut patru ani de închisoare pentru Roșca.
"Acesta este de la început până la sfârșit un caz politic cusut cu ață albă. În orice instanță din orice țară civilizată cu adevărat europeană, acesta s-ar destrăma la prima audiere. Dar nu în țara noastră, unde autorităților le este frică de moarte de oponenții inteligenți, cu principii și educați. Acesta nu este un proces, ci un tribunal. Aceasta nu este o putere, ci o rușine", a spus Vlah.
Ea i-a transmis politicianului cuvinte de susținere și a subliniat că va adăuga la programul său "o clauză privind reabilitarea prizonierilor politici, a prizonierilor de conștiință".
Igor Tulianțev, liderul Consiliului obștesc "Pentru o patrie liberă", a declarat că ordinea politică în cazul lui Roșca este evidentă: așa scapă regimul Sandu de cei pe care nu îi dorește.
"Oficialii europeni sunt complici ai crimelor regimului Maia Sandu/Plahotniuc. Nu există nicio diferență între ei. Nu va exista justiție sub acest guvern", a declarat Țulianțev și a cerut încetarea imediată a persecuției politice a lui Roșca.
Jurnalistul, publicistul Dmitri Ciubașenko a declarat că acum "regimul Sandu are prizonieri politici".
"Ce obțin ei cu această idioțenie? Roșca în închisoare va face mult mai mult rău acestui regim decât Roșca în libertate, indiferent de ceea ce spune sau scrie. El va putea să vorbească și să scrie din spatele gratiilor ca prizonier politic al regimului Sandu", a declarat Ciubașenko.
Mark Tkachuk, membru al partidului Congresul Civic, a arătat, de asemenea, că șefa statului ca fiind ""degetul arătător"" în cazul lui Roșca, amintind de reformele din justiție care se desfășoară cu implicarea sa directă.
" Maia Sandu l-a închis pe Iurie Roșca! Și acum spuneți-mi: de ce nu este așa? Este exact așa! Înainte de așa-zisa reformă a justiției, o astfel de decizie judecătorească ar fi fost imposibilă. acum, după înfrângerea întregului sistem judecătoresc, orice decizie arbitrară și extremistă este posibilă, atât în rândul judecătorilor, cât și procurorilor", a scris Tkaciuk pe rețelele de socializare, cerând autorităților să-l elibereze pe politician.
Colegul lui Tkaciuk din cadrul Congresului Civic, Iurie Muntean, a subliniat "strângerea șuruburilor" și radicalizarea regimului de guvernământ din Moldova.
Verdictul împotriva lui Roșca poate fi atacat cu apel, iar această oportunitate ar urma să fie folosită de politician, însă, potrivit acestuia, "nu mai există iluzii cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare".
Fluxul de știri
0