Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE îndemnată să ia măsuri împotriva Ungariei cu privire la facilitarea vizelor pentru ruși

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaПленарная сессия Европарламента
Пленарная сессия Европарламента - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2024
Abonare
Weber a îndemnat UE să ia măsuri cu privire la facilitarea vizelor pentru ruși
CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, cea mai mare fracțiune a Parlamentului European, a cerut liderilor europeni să ia măsuri împotriva Ungariei în legătură cu propunerea de simplificare a eliberării vizelor pentru cetățenii ruși, el considerând că relaxarea regulilor de acordare a vizelor ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale în UE, scrie Financial Times cu referire la scrisorile lui Weber către șeful Consiliului European Charles Michel.
Potrivit ziarului, Ungaria a publicat în iulie informații privind simplificarea eliberării anumitor tipuri de vize pentru cetățenii a opt țări, inclusiv Rusia și Belarus. Budapesta ar fi introdus astfel de măsuri, în special, în contextul în care mulți nou-veniți ar putea lucra la construcția de noi unități de centrale nucleare.
„(Noile norme de intrare - n.r.) ar putea crea o serie de breșe serioase pentru activitățile de spionaj și ar putea permite unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu controale minime, reprezentând un risc pentru securitatea națională.... luați cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spațiului Schengen”, citează publicația extrase din scrisoarea lui Weber.
Weber l-a îndemnat pe Michel să discute despre acțiunile Ungariei în problema vizelor pentru ruși la următorul summit al liderilor europeni din octombrie.
Declarația a venit pe fondul condamnării de către liderii europeni a vizitei premierului ungar Viktor Orbán la Kiev, Moscova și Beijing.
Orban a sosit la Moscova cu o delegație pe 5 iulie și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. El a descris vizita la Moscova ca fiind următoarea etapă a unei misiuni de pace care a început cu o vizită la Kiev la 2 iulie. Ulterior, el a vizitat Beijingul, unde a declarat că Ungaria este împotriva confruntării cu China și în favoarea cooperării UE-China. După Beijing, premierul ungar s-a deplasat la Washington pentru summitul NATO, în marja căruia s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a purtat apoi discuții cu fostul președinte american Donald Trump la reședința sa Mar-a-Lago din Florida.
Livrare de echipament militar în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2024
Internațional
SUA vor aloca un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
După vizita sa în China, Orban a declarat că soluționarea crizei din Ucraina depinde de părțile implicate în conflict, dar că SUA, China și UE au influența decisivă pentru a o încheia. Ulterior, prim-ministrul ungar a înmânat tuturor liderilor UE planul său de soluționare a conflictului din Ucraina, bazat pe o evaluare realistă a situației, obiective și termene realiste. Orban a publicat un raport în zece puncte pentru șeful Consiliului European, Charles Michel, cu privire la călătoriile sale.
Kremlinul a declarat că Orbán și-a arătat voința politică pentru dialog, Moscova considerând acest lucru foarte pozitiv și util. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Orban nu reprezintă UE în arena externă și nu are un mandat european pentru a vizita Rusia, în ciuda faptului că țara sa a preluat președinția Consiliului UE timp de șase luni. Orbán a răspuns criticii lui Borrel potrivit căreia, din cauza iluziilor birocraților de la Bruxelles, eforturile de a instaura pacea în Ucraina nu dau rezultate.
Fluxul de știri
0