Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Organele de drept vor putea bloca accesul la conținutul web cu caracter infracțional

© Sputnik / Rodion PROCAВзлом компьютера
Взлом компьютера - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2024
Abonare
În pofida protestelor opoziției, majoritatea de guvernământ a adoptat proiectul de lege în a doua lectură.
CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova vor putea bloca accesul la conținutul web cu caracter infracțional, proiectul de lege în cauză a fost votat de Parlament în lectura a doua.
Deputatul Blocului „Victorie”, Vadim Fotescu, a făcut o propunere de a scoate proiectul de lege de pe ordinea de zi.
„Nu există nicio îndoială că acest mecanism va limita libertatea de exprimare și dreptul la informație, deoarece va permite blocarea paginilor de internet doar în baza unor criterii subiective. Inovația este prezentată ca o luptă împotriva conținutului infracțional, dar ne dăm cu toții seama că este doar o altă pârghie de control a celor nedoriți”, a spus deputatul.
El a menționat că o astfel de inițiativă nu poate fi discutată până când nu sunt primite concluziile experților internaționali în domeniul drepturilor omului și ale Comisiei de la Veneția.
„Observăm că continuă să fie interzisă libertatea de exprimare a opiniei publice. Mai întâi autoritățile au închis 13 canale TV, iar acum au trecut la internet. Dar, din păcate, deputații din partidul de guvernământ, care formează majoritatea parlamentară, continuă să susțină distrugerea democrației în țară”, a spus Fotescu.
PAS, aflat la guvernare, a votat în unanimitate împotriva inițiativei propusă de deputatul din opoziție.
Documentul a fost elaborat de Ministerul de Interne ca parte a punerii în aplicare a modificărilor la Legea privind comunicațiile electronice adoptată în 2020, precum și a Convenției privind criminalitatea informatică ratificate în 2009.
„În 2020, au fost adoptate modificări la legislație pentru a stopa accesul la conținutul infracțional, dar nu a fost stipulat în mod clar care sunt autoritățile autorizate să dispună o astfel de măsură”, se menționează în comunicatul Parlamentului.
Ministerul de Interne și SIS vor fi împuternicite să dispună încetarea accesului la conținuturi web cu caracter infracțional, cum ar fi promovarea abuzurilor asupra copiilor, pornografia sau vânzarea de produse interzise.
Un ordin de oprire a accesului la o pagină web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea de infracțiuni penale poate fi emis pentru o perioadă de până la 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, dar care nu poate depăși 90 de zile. Ordinul de a opri accesul la un site web sau de a elimina conținutul online de la sursa sa poate fi contestat în instanță.
Cadrul legislativ a fost, de asemenea, completat cu criterii pentru încetarea accesului la un site internet sau eliminarea de la sursă a conținutului web.
Фотеску: референдум - это политический фарс - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2024
Politică
Fotescu: Referendumul european este o farsă politică
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va fi autorizat să dispună conservarea datelor informatice înainte de inițierea procedurilor penale. Acest lucru va face posibilă punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică. Esența conservării datelor informatice este de a preveni dispariția datelor informatice cu valoare probatorie după ce acestea au fost modificate sau șterse, inclusiv după expirarea perioadei de păstrare de șase luni pentru datele privind traficul informatic, stabilită prin lege.
Conform notei de informare a proiectului, conservarea datelor informatice nu reprezintă o ingerință în viața privată, deoarece nu implică furnizarea de astfel de date organismelor autorizate, ci este o măsură de asigurare a integrității datelor în vederea recuperării ulterioare în conformitate cu legea.
Modificările la legislație vor intra în vigoare la trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care guvernul va elabora instrucțiuni pentru punerea în aplicare a dispozițiilor menite să limiteze accesul la conținutul infracțional, notează Parlamentul.
Fluxul de știri
0