Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban este supus unor presiuni din cauza planul său pentru Ucraina, spune Erdogan

© AP Photo / Presidential Press Service/Pool Recep Tayyip Erdogan
 Recep Tayyip Erdogan  - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2024
Recep Tayyip Erdogan . Foto de arhivă
Abonare
Erdogan spune că s-au intensificat presiunile asupra lui Orban din cauza planului său privind Ucraina
CHIȘINĂU, 21 iulie - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat despre intensificarea atacurilor asupra premierului ungar Viktor Orban cu privire la planul său pentru Ucraina, iar Ankara urmarește cu multă răbdare evoluția procesului.
„Săptămâna trecută, miercuri, premierul ungar Viktor Orban a fost oaspetele nostru. După întâlnirea noastră, el a spus: „Vom lua cina cu Trump (candidatul la președinția SUA - n.r.)”. În același timp, avea loc summitul NATO. A doua zi, ei (în Occident - n.r.) au început să îl critice intens pe Viktor Orban. Au spus: „ El a spus asta, el a spus aia, noi nu suntem de acord cu ceea ce a spus Viktor, ceea ce a spus el nu este ceea ce trebuie”. Dl Orban a fost la Moscova, a fost criticat. A mers în China și a fost criticat în același mod. Apoi a participat la o reuniune în Șușa și acolo a fost criticat”, a declarat liderul turc reporterilor în avion, la întoarcerea sa din republica nerecunoscută a Ciprului de Nord.
Potrivit acestuia, Ankara urmărește procesul cu răbdare.
„Rolul nostru acum este să fim răbdători. Sper că prin această răbdare vom face împreună ceea ce este necesar atunci când va veni momentul”, a spus Erdogan.
Pe 5 iulie, Orban a fost însoțit de o delegație la Moscova unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. El a considerat vizita la Moscova următoarea etapă a misiunii de pace, al cărei început a fost după ce a efectuat o vizită la Kiev pe 2 iulie. Cu această ocazie, prim-ministrul ungar a declarat că intenționează să organizeze în curând mai multe întâlniri la fel de neașteptate. Luni, el a vizitat Beijingul, unde a declarat că Ungaria este împotriva confruntării cu China și în favoarea cooperării UE-China. După Beijing, premierul ungar s-a deplasat la Washington pentru summitul NATO, în marja căruia s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a purtat apoi discuții cu fostul președinte american Donald Trump la reședința sa Mar-a-Lago din Florida.
Выборы на Украине - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2024
Internațional
Zelenski ar putea fi nevoit să organizeze un referendum, spune Kliciko
După vizita sa în China, Orban a declarat că soluționarea crizei din Ucraina depinde de părțile implicate în conflict, dar că SUA, China și UE au influența decisivă pentru a pune capăt acesteia. Ulterior, premierul ungar a transmis tuturor liderilor UE planul său de soluționare a conflictului din Ucraina, bazat pe o evaluare realistă a situației, precum și pe obiective și termene realiste. Orban a publicat joi un raport în 10 puncte adresat șefului Consiliului European, Charles Michel, cu privire la călătoriile sale.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Orban și-a arătat voința politică pentru dialog, iar Moscova consideră acest lucru foarte pozitiv și util. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Orban nu reprezintă UE pe plan extern și nu are niciun mandat european pentru a vizita Federația Rusă, în pofida faptului că Ungaria deține președinția semestrială a Consiliului UE. Orbán a reacționat la criticile lui Borrel spunând că, din cauza „iluziilor birocraților de la Bruxelles”, eforturile de a instaura pacea în Ucraina nu dau rezultate.
Fluxul de știri
0