Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski ar putea fi nevoit să organizeze un referendum, spune Kliciko

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaВыборы на Украине
Выборы на Украине - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2024
Abonare
Primarul Kievului, Kliciko: orice mișcare a lui Zelenski este amenințată de o sinucidere politică
CHIȘINĂU, 21 iulie - Sputnik. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera, a recunoscut că Ucraina va trebui să organizeze un referendum pentru a obține pacea, cu toate că are îndoieli că Vladimir Zelenski va ceda puterea în acest scop.
„Zelenski va trebui probabil să recurgă la un referendum, nu cred că va fi capabil să ajungă singur la acorduri atât de dureroase și importante, fără legitimarea poporului”, a declarat Kliciko.
În opinia sa, calea de ieșire pentru Ucraina ar fi crearea unui guvern de uniune națională, după modelul Israelului după atacul Hamas din octombrie anul trecut. Dar el se îndoiește că Zelenski va renunța la o parte din puterea dobândită în urma introducerii legii marțiale.
„ Zelenski a concentrat prea multă putere în cadrul biroului său. Rezultă că parlamentul și-a pierdut orice rol semnificativ”, a adăugat primarul Kievului.
În opinia sa, indiferent de măsurile luate, Zelenski riscă să se sinucidă politic.
„Ar fi un coșmar dacă ar trebui să luptăm încă doi ani”, a conchis Kliciko.
La jumătatea lunii iunie, liderul rus a făcut noi propuneri de pace pentru soluționarea conflictului din Ucraina, care prevăd recunoașterea statutului Crimeei, Donețkului, Luganskului, Hersonului și Zaporojiei ca regiuni rusești, confirmarea statutului Ucrainei de țară nealiniată și fără arme nucleare, demilitarizarea și denazificarea acesteia, precum și ridicarea sancțiunilor antirusești. Potrivit șefului statului rus, această inițiativă oferă într-adevăr posibilitatea de a opri conflictul și de a trece la soluționarea sa politică și diplomatică.
Fluxul de știri
0