Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban a propus UE să restabilească relațiile diplomatice cu Rusia

© AP Photo / Valeriy SharifulinВиктор Орбан и Владимир Путин
Виктор Орбан и Владимир Путин - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2024
Abonare
Orban sugerează UE să restabilească canalele diplomatice cu Rusia, menținând în același timp contactele cu Ucraina
CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. Uniunea Europeană ar trebui să restabilească canalele diplomatice cu Rusia, menținând în același timp contactele cu Ucraina, a scris premierul ungar Viktor Orban într-un raport pentru șeful Consiliului European, Charles Michel.
„Propun să începem discuția având în vedere următoarele propuneri. <...> În timp ce menținem contactele politice actuale la nivel înalt cu Ucraina, să restabilim liniile directe de comunicare diplomatică cu Rusia și să reabilităm astfel de contacte directe în comunicarea noastră politică”, se arată în mesaj.
Orban a mai avertizat că intensitatea conflictului din Ucraina ar putea crește radical în viitorul apropiat.
El este de părere că actori globali cum ar fi UE, SUA și China, precum și Turcia, ca fiind singurii mediatori de succes care pot influența rezolvarea situației conflictuale între Rusia și Ucraina de la începutul ostilităților în 2022.
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2024
Rusia
Rusia va conlucra cu China și OCS la un model de securitate pentru Eurasia - a spus Lavrov
Părțile implicate în conflict, potrivit lui Orban, nu vor începe să caute o cale de ieșire din acesta fără o intervenție externă. În același timp, China va continua să participe la soluționarea situației doar dacă șansele sale de succes vor fi „aproape sigure”, dar în acest moment, potrivit estimărilor Beijingului, nu este cazul.
Vorbind despre influența lui Donald Trump asupra situației, premierul ungar scrie că este puțin probabil să se aștepte inițiative de pace din partea acestuia înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
„Cu toate acestea, pot spune cu certitudine că, imediat după ce va câștiga alegerile, nu va aștepta inaugurarea, ci va fi gata să medieze pacea imediat”, a adăugat Orban.
În opinia sa, SUA sunt acum prea ocupate cu campania electorală, președintele în exercițiu Joe Biden încercând să rămână în cursă și incapabil să schimbe politica privind Ucraina. În schimb, Trump are planuri detaliate și bine fundamentate pentru a rezolva conflictul din Ucraina.
Raportul lui Orban către șeful Consiliului European privind călătoriile sale în Rusia, Ucraina, China și SUA constă în zece puncte. Prim-ministrul a postat un link către documentul integral pe rețeaua de socializare X, explicând că fragmente din raport au devenit deja disponibile.
Ungaria a preluat președinția UE pentru șase luni la 1 iulie. Chiar a doua zi, Orban a sosit în Ucraina, iar la 5 iulie s-a deplasat în Rusia, unde a avut o întâlnire cu Vladimir Putin. El a numit vizita la Moscova următoarea etapă a misiunii sale de pace. Politicianul a călătorit apoi la Beijing, de unde a mers la Washington pentru summitul NATO, unde s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Orban a purtat apoi discuții cu Donald Trump la reședința sa de la Mar-a-Lago din Florida.
Fluxul de știri
0