Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Popșoi: Moldova nu va denunța acordurile de călătorie fără vize cu Rusia și țările CSI

© Sputnik / Rodion ProcaMihai Popșoi
Mihai Popșoi - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2024
Abonare
Ministrul moldovean de Externe a declarat că acordurile cu țările CSI nu vor fi anulate.
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Conducerea Moldovei nu va denunța acordurile bilaterale privind regimul fără vize cu Rusia și țările CSI, a declarat șeful Ministerului Afacerilor Externe, Mihail Popșoi.
"Avem un acord bilateral valabil cu Federația Rusă privind regimul fără vize și nimic nu împiedică acest acord. Avem acorduri bilaterale cu toate țările CSI, cu excepția a două. Toate aceste acorduri sunt în vigoare, deocamdată acest subiect nu se află pe ordinea de zi la această etapă, nu există o astfel de problemă", a declarat Popșoi la TV8.
De asemenea, el a subliniat că acordurile încheiate în cadrul CSI și care au o componentă economică nu sunt pasibile de anulare. Retragerea din astfel de acorduri poate dăuna businessului moldovenesc, a mai declarat ministrul.
Mihai Popșoi - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2024
Moldova și Rusia
Popșoi: Moldova nu va introduce vize pentru spațiul CSI, inclusiv pentru Rusia
Parlamentul Moldovei a denunțat 20 de acorduri cu CSI în 2023. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că autoritățile moldovenești au identificat peste 119 acorduri semnate în cadrul CSI care "nu reprezintă valoare pentru cetățenii țării". Potrivit acestuia, până în prezent au fost inițiate procedurile legale de anulare a 79 de astfel de documente. Procesul de denunțare a fost finalizat în privința a 36 de tratate.
De la începutul anului 2023, când a fost demarat procesul de denunțare a acordurilor, statul nostru era parte la 282 de tratate din cadrul CSI.
Fluxul de știri
0