Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina ar putea intra în incapacitate de plată în luna august, susține The Economist

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaConsulatul Ucrainei în Rostov-pe-Don
Consulatul Ucrainei în Rostov-pe-Don - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2024
Consulatul Ucrainei în Rostov-pe-Don. Foto de arhivă
Abonare
The Economist: Ucraina ar putea intra în incapacitate de plată deja în luna august
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Ucraina ar putea intra în incapacitate de plată încă din luna august, dacă autoritățile nu vor reuși să ajungă la un acord cu creditorii privind restructurarea datoriei, în timp ce un astfel de acord pare puțin probabil, relatează publicația britanică The Economist.
"Ucraina are la dispoziție o lună pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Fondul Monetar Internațional este interesat ca (ministrul ucrainean de finanțe Serghei - n.r.) Marchenko să negocieze reducerea datoriilor, însă încheierea unui acord pare puțin probabilă în termenul stabilit", a afirmat publicația.
La jumătatea lunii iunie, Bloomberg a raportat că autoritățile ucrainene nu au reușit să ajungă la un acord cu creditorii în timpul primei runde de discuții privind restructurarea datoriei sale de 20 de miliarde de dolari.
 ЕС  Брюссель - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2024
Internațional
Ungaria a preluat președinția Consiliului UE
The Economist a subliniat că un eventual default al acestei țări s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economică pe termen lung.
După cum se explică în articolul publicației, finanțarea Kievului are loc în principal pe seama livrărilor de arme, în timp ce ajutorul financiar este doar o mică parte și nu permite acoperirea tuturor cheltuielilor țării.
Publicația a precizat că sectorul privat, care a acordat împrumuturi Ucrainei, se teme că o astfel de restructurare a datoriei ar fi prima încercare a aliaților Kievului de a transfera "povara financiară a războiului și costurile pentru reconstrucție de pe umerii guvernelor către sectorul privat". Creditorii sunt, de asemenea, sceptici cu privire la planurile de redresare pe termen lung a țării, odată ce criza va fi depășită.
" Actualul impas ridică o perspectivă îngrijorătoare: aceea în care neîncrederea dintre acestea (autoritățile occidentale. - n.r.) și investitorii privați va încetini progresul", mai notează The Economist.
Publicația a subliniat că o parte semnificativă din costurile pentru reconstrucția Ucrainei "nu vor fi niciodată în stare să fie profitabile", astfel încât acestea vor trebui suportate de aliații țării.
Alegeri în Franța - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2024
Internațional
"Rassemblement Nationale" a câștigat primul tur al alegerilor din Franța
După cum a scris Financial Times în martie, citându-l pe șeful comisiei de buget din Rada Supremă, Roksolana Pidlasu, pentru cheltuielile de apărare Ucraina a alocat aproape jumătate din bugetul său anual de 87 de miliarde de dolari, însă veniturile sale interne sunt de numai 46 de miliarde de dolari. Este de așteptat ca deficitul să se adâncească și mai mult din cauza unui alt val de mobilizare care se preconizează a fi realizat, deoarece vor fi necesare miliarde de dolari pentru salarii, formare și echipamente pentru recruți.
Potrivit deputatului ucrainean Aleksandr Ustinov, găurile din bugetul de stat sunt închise cu ajutorul fondurilor occidentale, iar dacă ajutorul SUA încetează, regimul de la Kiev va trebui să se întoarcă "cu mâna întinsă" către țările G7. La sfârșitul lunii noiembrie, Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege privind bugetul de stat al Ucrainei pentru 2024, cu un deficit de peste 43 de miliarde de dolari.
Fluxul de știri
0