Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria a preluat președinția Consiliului UE

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimedia ЕС Брюссель
 ЕС  Брюссель - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2024
Abonare
Ungaria preia președinția Consiliului UE de la 1 iulie până la sfârșitul anului 2024
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Ungaria a preluat de luni până la sfârșitul anului 2024 președinția Consiliului Uniunii Europene, succedând Belgia în această funcție.
Sub sloganul "Make Europe great again", principalul enfant terrible al UE în fruntea comunității își va apăra opiniile non-mainstream cu privire la extinderea sa, relațiile cu Rusia și Ucraina, migrația ilegală și va încerca să readucă UE la competitivitatea de odinioară.

Un drum plin de obstacole

În mod repetat, dreptul Ungariei de accedere la președinția UE a făcut obiectul unor acțiuni de șantaj. În ultimul an, au existat cereri din partea Bruxelles-ului de a retrage Budapestei dreptul legitim de a deține președinția din cauza poziției sale împotriva intereselor mainstream și a refuzului de a sprijini unele inițiative ale UE, iar în mai 2023 a existat chiar o rezoluție a Parlamentului European în acest sens.
În replică, guvernul maghiar a declarat întotdeauna că, fără a ține cont de atacuri, se pregătește metodic pentru președinție, care este stipulată de normele UE, și consideră toate încercările de a împiedica acest lucru drept presiuni politice din partea curentului liberal.
Ultima dată când mai mulți deputați europeni s-au exprimat împotriva președinției maghiare a fost pe 27 iunie, cu trei zile înainte de începerea mandatului. Budapesta a fost, de asemenea, atacată în mod regulat de anumiți politicieni europeni. De exemplu, premierul belgian Alexandre de Croo a declarat cu puțin timp înainte de începerea președinției ungare că aceasta "nu înseamnă că Viktor Orbán va deveni șeful UE", în timp ce premierul polonez Donald Tusk a numit următoarele șase luni "o provocare pentru UE".
Fluxul de știri
0