Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban a vorbit despre o nouă alianță politică în PE

© AP Photo / LM OteroViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2024
Abonare
Orbán: noua alianță va deveni cea mai mare facțiune de dreapta din PE în câteva zile
BUDAPEST, 30 iunie – Sputnik Premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat încrederea că o nouă uniune politică cu partide din Republica Cehă și Austria va deveni cea mai mare fracțiune de dreapta din Parlamentul European în câteva zile.
„Creăm o formațiune politică care, în opinia mea, <...> va deveni foarte curând cea mai mare fracțiune europeană. Acest lucru se va întâmpla în câteva zile”, a spus el la o conferință de presă difuzată de postul M1 TV.
Astăzi, șeful Partidului Austriac pentru Libertate (APS), Herbert Kickl, premierul ungar Viktor Orban, care conduce partidul Fidesz, și șeful partidului ceh ANO, fostul premier Andrej Babis, au anunțat, la o conferință de presă la Viena, despre formarea unei alianțe politice în Parlamentul European.
Liderul APS a subliniat că asociația este deschisă să accepte partide din alte țări UE care doresc să se alăture rândurilor sale.
Kickl a adăugat că alianța se opune „experimentelor de stânga” ale șefului Comisiei Europene Urusula von der Leyen și președintelui francez Emmanuel Macron, precum și guvernării totale a UE cu o pierdere completă a puterilor la nivel național. În plus, el a subliniat că membrii asociației nu doresc ca Europa să fie atrasă în conflicte armate pentru a servi interesele altora.
În plus, șeful APS a remarcat că Orban este singurul șef de guvern din UE care pledează pentru o soluție pașnică a situației din Ucraina.
Noua alianță ar putea deveni baza formării unei fracțiuni în Parlamentul European, dar pentru aceasta membrii acesteia trebuie să aibă cel puțin 25 de mandate din șapte state membre diferite ale UE. Potrivit rezultatelor alegerilor anticipate pentru Parlamentul European, APS a primit șase mandate, Fidesz - 11, și ANO - șapte.
Fluxul de știri
0