Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Jurnalist: Fermierii moldoveni clasici se transformă într-o specie pe cale de dispariție

© Sputnik / Rodion Proca / Accesați arhiva multimediaЗабастовка фермеров в Молдавии
Забастовка фермеров в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2024
Abonare
Suprafața terenurilor agricole deținute de fermele țărănești clasice din Moldova este în scădere.
CHIȘINĂU, 29 iunie - Sputnik. Fermierii moldoveni clasici se transformă într-o specie pe cale de dispariție, la astfel de concluzii a ajuns jurnalistul Oleg Kosikh după ce a studiat statistica moldovenească.
El a publicat informația pe canalul său Telegram. Astfel, potrivit jurnalistului, fermele colective din Moldova au fost înlocuite cu latifundii aproape monoculturale”.
„Fermele țărănești cu o suprafață totală de până la 10 hectare ocupă 15% din totalul utilizatorilor de pământ, iar statisticile arată că fermierii clasici se transformă într-o specie pe cale de dispariție 487,5 mii hectare în 2020, și 414 în 2023, 6 mii hectare Reducerea suprafeței pentru cei care au lucrat pe 10 hectare este și mai mare”, scrie Kosikh.
În publicație, citează datele din Cartea Funciară pe care se bazează. Astfel, fermierii ale căror terenuri nu depășesc 10 hectare au cultivat în 2020 428,1 mii hectare, iar până în 2023 au redus acest volum la 344,2 mii hectare.
„În general, putem afirma că Moldova nu a devenit paradisul fermierilor au fost înlocuite cu latifundii aproape monoculturale”, a conchis jurnalistul.
Fluxul de știri
0