Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a evoluat transportul public în Chișinău - incursiune istorică

© Sputnik / Mihai CarausExemplare istorice de troleibuze care au circulat în diferite perioade în Chișinău
Exemplare istorice de troleibuze care au circulat în diferite perioade în Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2024
Abonare
Cum a evoluat transportul public în Chișinău - incursiune istorică oferită de administrația publică locală
CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Primăria municipiului Chișinău a publicat un o succintă incursiune istorică despre cum a evoluat transportul public din capitala Republicii Moldova.
Primul mijloc de transport în comun a apărut acum 136 de ani. În luna aprilie a anului 1888, Duma orășenească, emite hotărârea, conform căreia în capitala guberniei, ca mijloc de transport public urma să se introducă transportul de tramvai, cu tracțiune mecanică, cum era în acea perioadă. Montate pe șine, ele erau trase de 2-3 cai. Călătoria cu tramvaiul, fiind mai ieftină, s-a transformat treptat în cel mai democratic mijloc de transport urban.
În anul 1913 s-a renunțat la tramvaiul cu tracțiune animală în favoarea tramvaiului cu tracțiune electrică, iar lungimea totală a traseelor de tramvai era de 14 km. Numărul vagoanelor implicate în transportarea pasagerilor s-a ridicat la 30 unități.
În 1949, pe artera principală a oraşului, actualmente Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, au fost puse în circulaţie primele 6 troleibuze. Troleibuzele circulau pe un traseu stabilit cu o lungime de 6 km. Zilnic erau transportaţi circa 24 000 de pasageri. Deja, peste un an, numărul acestor maşini s-a dublat, călătorii fiind deserviţi cu douăsprezece troleibuze, pe traseul cu o lungime de 8.8 km.
În ultimii ani, au fost implementate diverse proiecte de modernizare a infrastructurii de transport public, inclusiv reînnoirea parcului de troleibuze și autobuze. Au început a fi utilizate mijloace de transport ecologice și moderne pentru a reduce impactul asupra mediului și a îmbunătăți calitatea serviciilor pentru pasageri.
Evoluția transportului public din Chişinău reflectă nu doar schimbările tehnologice, dar și transformările sociale și economice ale orașului, fiind un element esențial în dezvoltarea sa urbană.
Circulație rutieră - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2024
Societate
Recean pledează pentru un program național de siguranță rutieră
Fluxul de știri
0