Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu cere moldovenilor să participe la alegerile pentru Parlamentul European

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2024
Abonare
Sandu a făcut apel către cetățenii moldoveni să participe la alegerile pentru Parlamentul European
CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut apel la rezidenții țării care au cetățenie a altor țări europene să participe la alegerile pentru Parlamentul European, de dragul integrării europene a țării.
„Facem un apel către cei care au deja cetăţenie europeană, indiferent dacă au paşaport din România, Bulgaria, Italia, Franţa sau alt stat al Uniunii Europene. Din 6 până în 9 iunie vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, iar moldovenii vor avea loc, votul european, un parlament care susține aderarea Moldovei la UE este important pentru întreaga țară”, a spus Sandu într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.
Ea a menționat că pe 9 iunie vor fi deschise în Moldova 52 de secții de votare în toată țara, dintre care 13 vor fi la Chișinău.
Summitul UE din 14 decembrie a decis lansarea negocierilor privind viitoarea aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Moldova. În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la UE, stabilind câteva condiții stricte pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. UE a recunoscut în repetate rânduri că o astfel de decizie a fost în mare măsură simbolică pentru a sprijini Kievul și Chișinăul în confruntarea lor cu Moscova.
Statutul unei țări candidate la UE, precum și începerea negocierilor, nu înseamnă neapărat că țara va adera la Uniunea Europeană, de asemenea, aceste pași nu obligă Bruxelles-ul la nimic. Obținerea statutului de candidat este doar începutul unei călătorii destul de lungi către aderarea la UE. Turcia este în statut de candidat din 1999 și „desfășoară” negocieri de aderare cu UE din 2005, Macedonia de Nord este candidată din 2005, Muntenegru din 2010, Serbia din 2012. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, procesul a durat 10 ani.
Fluxul de știri
0