Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mass-media: Arabia Saudită a refuzat să participe la conferința cu privire la Ucraina

© Sputnik / StringerSteagul ucrainean pe clădirea Radei Supreme din Kiev
Steagul ucrainean pe clădirea Radei Supreme din Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2024
Steagul ucrainean pe clădirea Radei Supreme din Kiev. Foto de arhivă
Abonare
DPA: Arabia Saudită nu va participa la conferința privind Ucraina din Elveția
CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Arabia Saudită nu va participa la conferința de pace pe tema Ucrainei, care va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, din cauza faptului că Rusia nu va fi reprezentată la această reuniune, a relatat duminică agenția germană de presă DPA, citând surse diplomatice din regat.
„Arabia Saudită nu intenționează să ia parte la summitul de pace planificat în Elveția privind Ucraina”, a scris DPA. „Motivul deciziei guvernului de la Riad este că Rusia nu va lua parte la summitul care va avea loc pe 15-16 iunie”, se arată în raport.
De asemenea, se pare că vizita lui Vladimir Zelenski în Arabia Saudită, programată pentru sâmbăta trecută, ar putea avea loc acum după conferința din Elveția.
Oficial, Arabia Saudită nu și-a anunțat încă decizia de a nu participa la conferința din Elveția.
Elveția va organiza o conferință privind Ucraina în apropiere de orașul Lucerna pe 15-16 iunie. Rusia nu va participa la această conferință. Secretarul de presă al ambasadei Rusiei la Berna, Vladimir Hohlov, a declarat anterior pentru RIA Novosti că Elveția nu a trimis Rusiei o invitație de participare la summitul privind Ucraina și că Moscova nu va participa în niciun caz. El a adăugat că ideea unei conferințe de pace promovată de organizatori este inacceptabilă pentru Federația Rusă, deoarece „aceasta este doar o altă versiune de impunere a unei "formule de pace" neviabile, care nu ține cont de interesele Rusiei”.
recoltarea grâului - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2024
Rusia
Rusia și ONU au reafirmat importanța asigurării exporturilor de cereale
Kremlinul a declarat că este „absolut ilogică, inutilă și practic fiind o pierdere de timp” căutarea de opțiuni pentru rezolvarea situației în conflictul ucrainean fără participarea Rusiei. Anterior, Federația Rusă a calificat conferința drept o „scolastică goală” fără perspective de a obține un rezultat.
Moscova a indicat în repetate rânduri că este pregătită pentru discuții, dar Kievul a impus prin lege o interdicție asupra negocierilor. Occidentul cheamă Rusia la negocieri, pentru care Moscova își arată disponibilitatea, dar Occidentul ignoră refuzurile constante ale Kievului de a dialoga. Anterior, Kremlinul a declarat că nu există condiții prealabile pentru ca situația din Ucraina să se transforme în una pașnică acum, prioritatea absolută a Rusiei este atingerea obiectivelor operațiunii speciale; în acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare. După cum a spus Kremlinul, situația din Ucraina poate evolua spre un curs pașnic dacă se ține cont de situația de facto și de noile realități, toate cerințele Moscovei sunt bine cunoscute.
Fluxul de știri
0