Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia și ONU au reafirmat importanța asigurării exporturilor de cereale

© Sputnik / Valery Titievsky / Accesați arhiva multimediarecoltarea grâului
recoltarea grâului - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2024
recoltarea grâului. Foto de arhivă
Abonare
Federația Rusă și Organizația Națiunilor Unite au reafirmat importanța asigurării exportului de cereale și îngrășăminte rusești.
CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. Secretarul general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), Rebekah Greenspan, și viceministrul rus de Externe, Serghei Verșinin, au reafirmat importanța asigurării exporturilor de produse agricole rusești, potrivit unei declarații pe canalul Telegram al misiunii postului rusesc la ONU de la Geneva.
„Părțile și-au reafirmat angajamentul de a asigura punerea în aplicare pe deplin a Memorandumului ONU-Rusia, ținând cont de rolul-cheie al Rusiei în exporturile globale de cereale și îngrășăminte”, se arată în publicație.
Partea rusă a menționat că sancțiunile unilaterale ilegale continuă să blocheze livrările de produse autohtone. Acest lucru, la rândul său, are un impact negativ asupra consumatorilor din Africa, Asia și America Latină, ceea ce duce la o creștere a riscurilor și amenințărilor aferente.
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2024
Rusia
Peskov: Europa alimentează în mod deliberat isteria de dinaintea războiului
Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care a fost semnată la 22 iulie 2022 de reprezentanții Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU, prevedea exportul de cereale și alimente ucrainene, precum și de îngrășăminte prin Marea Neagră din trei porturi, inclusiv Odessa. Acordul privind cerealele a expirat la 18 iulie 2023, când Rusia a notificat Turcia, Ucraina și ONU cu privire la obiecția sa față de prelungirea acestuia. Președintele rus Vladimir Putin a remarcat că condițiile din acord nu au fost onorate față de Rusia, în pofida eforturilor ONU, deoarece țările occidentale nu aveau de gând să-și respecte promisiunile. Putin a subliniat în repetate rânduri că Occidentul a exportat cea mai mare parte a cerealelor ucrainene în propriile state, iar principalul obiectiv al acordului - furnizarea de cereale către țările nevoiașe, inclusiv către țările africane - nu a fost niciodată realizat.
Inițiativa privind cerealele a fost o parte integrantă a pachetului de măsuri. Cea de-a doua parte - un memorandum Rusia-ONU pe trei ani - prevedea deblocarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, iar printre principalele sarcini se numărau reconectarea Rosselkhozbank la SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole, piese de schimb și servicii, restaurarea conductei de amoniac Toliatti-Odessa și o serie de alte măsuri.
După cum Moscova a subliniat în mod repetat, această parte a pachetului de măsuri nu a fost pusă în aplicare.
Fluxul de știri
0