Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova și Turcia discută extinderea liberalizării comerțului bilateral

© Sputnik / Rodion ProcaTIR-uri
TIR-uri  - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2024
Abonare
O nouă rundă de discuții privind extinderea liberalizării comerțului dintre Republica Moldova și Republica Turcia a avut loc la Chișinău
CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că la runda de discuții privind liberalizarea comerțului moldo-turc a fost menționată importanța implementării Acordului de comerț liber, a fost subliniată contribuția acestuia la intensificarea relațiilor economice bilaterale, consolidarea schimburilor comerciale și investițiilor străine în regiune precum și intensificarea relațiilor bilaterale atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul comunității de afaceri.
În cadrul reuniunii, Republica Moldova a solicitat părții turce renegocierea concesiilor tarifare (condiții favorabile) acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei, printre care: printre care: vinuri, miere de albine, nuci, fructe și legume proaspete, procesate și/sau conservate, sucuri și alte băuturi, uleiuri, cereale, înghețată, produse de patiserie, reiterând importanța acestora pentru producătorii autohtoni.
Părțile și-au exprimat deschiderea privind continuarea dialogului, care va fi realizat conform calendarului de acțiuni stabilit.
În perioada ianuarie-martie 2024, Republica Turcia s-a clasat pe locul 4 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6,9% din valoarea comerțului total.
Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia a înregistrat în perioada de referință suma de 212,5 mln. USD.
Baterii solare - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2024
Republica Moldova
Republica Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Fluxul de știri
0