Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pe 20 octombrie în Moldova vor fi alegeri prezidențiale și referendum național

© SputnikAlegeri
Alegeri  - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2024
Abonare
Pe 20 octombrie în Moldova vor fi alegeri prezidențiale și referendum național
CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, la fel și referendumul constituțional inițiat de facto de Maia Sandu va avea loc în aceeași zi.
Potrivit legislației electorale, data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. De asemenea, scrutinul prezidențial se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, dar nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție. În acest context, s-a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe data de 20 octombrie 2024.
Potrivit Constituției, mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului și până la depunerea jurământului de către Președintele nou-ales. Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de Președinte al Republicii Moldova la data de 24 decembrie 2020.
Tot pe data de 20 octombrie, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2024
Politică
Nagacevschi: au plecat foarte mulți judecători, unele instituții sunt blocate
Fluxul de știri
0