Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Londra autorizează Kievul să atace Crimeea cu arme britanice

Storm Shadow missile - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2024
Abonare
Shapps recunoaște că Londra a autorizat Kievul să atace Crimeea cu arme britanice
CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Marea Britanie a permis ca FAU să atace Crimeea cu armele sale, a declarat șeful Ministerului britanic al Apărării, Grant Shapps, discursul său fiind difuzat de Sky News.
„Am acordat permisiunea de a folosi armele pe teritoriul ucrainean, inclusiv în Crimeea, pe care o considerăm parte integrantă a Ucrainei”, a declarat el în cadrul unei conferințe la Londra.
El a precizat că Marea Britanie va autoriza utilizarea armelor sale în alte țări „în conformitate cu dreptul umanitar internațional”.
Recent, FAU a folosit în mod activ armele cu rază lungă de acțiune predate de Londra pentru lovituri asupra regiunilor rusești. Astfel, potrivit unei surse RIA Novosti, la jumătatea lunii aprilie, inamicul a bombardat cu rachete Storm Shadow o uzină de construcții de mașini din Lugansk, în urma căreia nouă persoane au fost rănite.
Ministerul rus al Apărării raportează în mod regulat despre interceptarea acestui tip de arme. Cu o zi înainte, potrivit ministerului, armata a doborât patru rachete Storm Shadow deasupra Crimeei.
Приспущенные флаги возле входа в здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2024
Internațional
Legea privind agenții străini va fi un obstacol în calea Georgiei către UE, spune CE
La începutul lunii mai, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a vorbit despre aprobarea loviturilor ucrainene împotriva Rusiei cu arme britanice. Ministerul rus de Externe a avertizat că răspunsul la astfel de atacuri ar putea include orice facilități și echipamente militare ale Regatului în Ucraina și în afara acesteia.
Lunea trecută, Marele Stat Major al Armatei Ruse, la indicațiile lui Vladimir Putin, a început pregătirile pentru exerciții privind utilizarea armelor nucleare non-strategice. După cum a precizat Ministerul de Externe, aceste manevre trebuie privite în contextul recentelor declarații belicoase ale oficialilor occidentali și ale acțiunilor destabilizatoare din partea NATO.

Implicarea Marii Britanii în conflict

De la începutul operațiunii speciale, Londra a sprijinit în mod activ Ucraina, inclusiv prin furnizarea de arme și alte ajutoare militare. Potrivit The Washington Post, Marea Britanie a ajutat Kievul să planifice contraofensiva de anul trecut, care s-a soldat cu un eșec.
În plus, potrivit The Times, amiralul Tony Radakin, șeful Statului Major al forțelor armate britanice, ajută în secret forțele armate ucrainene cu planuri militare, în special, a ajutat Kievul să elaboreze o strategie de atac a navelor Flotei Marinei rusești din Marea Neagră.
Comentând aceste informații, purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, a subliniat că Londra este direct implicată în conflictul din Ucraina.
Fluxul de știri
0