Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa: Statele Unite vor să transforme Turcia într-o contrapondere Rusiei și Chinei

© Press service of the Ministry of Defense of Azerbaijan / Accesați arhiva multimediaMilitari turci
Militari turci - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2024
Abonare
Aydnlk: SUA intenționează să-i confere Turciei rolul de contrapondere Rusiei și Chinei
CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Centrele politice americane vor să-i atribuie Turciei rolul de contrapondere Rusiei și Chinei, motiv pentru care Washingtonul anunță o „nouă etapă” în relațiile cu Ankara, a scris duminică ziarul Aydınlık.
Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, John Bass, vorbind mai devreme la Ankara, a declarat că Turcia și SUA sunt „în pragul unei noi etape” în relația lor, despre care a spus că a început cu o revenire la „elementele de bază”, inclusiv la apărarea „colectivă”.
„Acești doi aliați NATO au oare o poziție comună în ceea ce privește agresiunea israeliană fără măsură? Sau Washington și Ankara au cumva interese comune în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali externi ai Turciei? Unde Ankara și Washingtonul sunt de acord asupra politicilor lor față de Rusia, care este principalul aliat al Turciei în lupta împotriva amenințărilor atlantiste?”, scrie editorialistul Fikret Akfırat.
Potrivit acestuia, „în centrele politice de la Washington, se discută problema modului în care Turcia va umple vidul care va fi creat după retragerea SUA din Irak și Siria”.
„Cu alte cuvinte, Turcia va prelua rolul SUA în operațiunea de împărțire a Siriei și se va poziționa împotriva Iranului și Rusiei în Irak și Siria. La scară mai mare, Turcia trebuie să acționeze în numele SUA împotriva Rusiei și Chinei în Africa și Asia Centrală. Da, tocmai acesta este rolul avut în vedere pentru Turcia în mediul american. scrie autorul.
Potrivit cronicarului, întrebarea este: de ce este Ankara atât de dornică de o „nouă fază” sau „nouă pagină” în care se impune acest rol, care nu servește deloc intereselor Turciei, ci dimpotrivă, îi va submina serios? interese?
„Pe de o parte, există o politică de securitate națională, de care Turcia are nevoie urgentă, iar pe de altă parte, politica Ankarei de „armonizare cu Statele Unite”, nu există condiții pentru ca această contradicție să continue”, a menționat Akfirat.
Johannes Hahn - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2024
Politică
Comisarul european: Moldova ar putea deveni membră a UE înainte de 2030
Fluxul de știri
0