Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE aprobă un proiect de acord privind garanțiile pentru Ucraina, potrivit unor surse media

© AP Photo / Virginia MayoФлаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе
Флаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2024
Abonare
Welt: UE convine asupra unui proiect de acord privind garanțiile de securitate pentru Ucraina
CHIȘINĂU, 11 mai - Sputnik. Uniunea Europeană a convenit asupra unui proiect de acord pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate, scrie ediția germană a publicației Welt, citând un proiect intrat în posesia sa.
„(Conform proiectului de acord. - n.r.) participarea directă a soldaților UE de partea soldaților ucraineni în luptele împotriva Rusiei este exclusă”, se arată în material.
Potrivit Welt, în cazul unui atac asupra Ucrainei, UE va oferi Kievului consultări cu privire la nevoile sale în termen de o zi după incident.
Garanțiile de securitate discutate se referă la asistența politică, militară și economică acordată Ucrainei și ar trebui să fie valabile până la aderarea Kievului la UE și NATO.
Publicația a mai adăugat că Bruxelles-ul dorește să ofere aceste garanții cel târziu la începutul lunii iulie. Acum, o versiune preliminară a documentului este discutată cu Kievul.
Cristina Gherasimov - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2024
Politică
Chișinăul va informa Tiraspolul despre mersul negocierilor privind integrarea europeană
Volodymyr Zelenskyy a declarat la 23 aprilie că Ucraina și SUA au început să lucreze la un acord privind garanțiile de securitate.
La summitul NATO de la Vilnius din 2023, țările G7 au publicat o declarație de susținere a Kievului. Însă angajamentele de securitate menționate în aceasta nu includ termene specifice pentru punerea în aplicare, la fel ca promisiunile anterioare privind aderarea la alianță.
La sfârșitul lunii august 2023, comentând negocierile privind „garanțiile de securitate” pentru Kiev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că esența procesului nu a fost clară, nu a menționat preocupările Rusiei și, fără participarea acesteia, rezolvarea unor astfel de probleme ar fi unilaterală.
Fluxul de știri
0