Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Le Pen: Macron vorbește despre trimiterea trupelor în Ucraina de dragul propriului orgoliu

© AFP 2024 / EMMANUEL DUNANDMarine Le Pen
Marine Le Pen - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2024
Abonare
Le Pen: Macron încearcă să își îmbunătățească imaginea spunând că trimite trupe în Ucraina
CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Președintele francez Emmanuel Macron ridică problema unei eventuale trimiteri de trupe în Ucraina de dragul propriului ego și pentru a-și îmbunătăți imaginea, a declarat luni șefa fracțiunii partidului de dreapta Reuniunea Națională din parlamentul francez, Marine Le Pen.
Anterior, Macron a declarat într-un interviu acordat publicației The Economist că nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina dacă Federația Rusă va reuși să spargă linia frontului și dacă va exista o cerere din partea Ucrainei. Potrivit acestuia, „multe țări din UE” au fost de acord cu atitudinea Franței cu privire la o eventuală trimitere de trupe. Anterior, s-a relatat că liderul francez a declarat într-un cerc restrâns, în februarie, că „anul acesta” va trebui „să trimită băieți la Odesa”.
„Războiul este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui popor și unei țări și sunt uimită de ușurința cu care Emmanuel Macron vorbește (despre acest subiect). Când cu un pahar de whisky în mână în timp ce vorbește cu un cântăreț la trei dimineața spune: „Va trebui să trimit băieții la Odessa”, da, vorbesc exact despre ușurință, pentru că este vorba despre viețile soldaților noștri... El vrea să trimită trupe de dragul propriului ego, al propriei imagini personale", a declarat Le Pen la radio RMC.
Politicianul a spus că conflictul dintre Rusia și Ucraina nu este „războiul Franței”. Ea a subliniat că Rusia „nu va dispărea” și „nu va fi ștearsă de pe harta” lumii, iar acest lucru trebuie luat în considerare. Le Pen a precizat că partidul său a susținut Ucraina încă de la începutul conflictului, dar că este „în interesul francezilor” să stabilească linii roșii, cum ar fi aderarea Kievului la Uniunea Europeană și la NATO, trimiterea de trupe în Ucraina și partajarea capacităților nucleare franceze la nivel european.
Anterior, Kremlinul a declarat că a fost atent la afirmațiile lui Macron potrivit cărora subiectul trimiterii de militari în Ucraina a fost discutat în Europa, poziția sa privind înfrângerea strategică a Rusiei în Ucraina fiind, de asemenea, bine cunoscută de Moscova. De asemenea, Moscova a remarcat că o serie de țări participante la evenimentul de la Paris privind Ucraina păstrează „o evaluare destul de cumpătată a potențialelor pericole ale unei astfel de acțiuni și a riscului de implicare directă într-un conflict fierbinte”, aceasta „nu este absolut deloc în interesul acestor țări, ele ar trebui să fie conștiente de acest lucru”.
Soldați israelieni ăn Gaza - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2024
Internațional
Netanyahu și Hamas n-au ajuns la pace nici la negocierile de duminică
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus omologului său francez, Sebastien Lecornu, că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar crea probleme chiar pentru Franța. Anterior, biroul de presă al Serviciului rus de Informații Externe l-a citat pe directorul SVR, Serghei Narîșkin, spunând că o unitate militară franceză, odată ajunsă în Ucraina, ar deveni o țintă legitimă și prioritară a armatei ruse.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina împiedică soluționarea conflictului, implicând direct țările NATO în conflict și reprezintă o „joacă cu focul”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a precizat că orice încărcătură care conține arme pentru Ucraina ar fi o țintă legitimă pentru Rusia. El a spus că SUA și NATO sunt implicate direct în conflict, inclusiv nu doar prin furnizarea de arme, ci și prin instruirea personalului pe teritoriul Marii Britanii, Germaniei, Italiei și al altor țări. Kremlinul a declarat că injectarea de arme în Ucraina dinspre Occident nu este favorabilă negocierilor și ar avea un efect negativ.
Fluxul de știri
0