Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa: Blinken l-a avertizat pe Netanyahu de riscul privind încălcarea acordului cu Riadul

© AP Photo / Ohad ZwigenbergMilitari israelieni
Militari israelieni - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2024
Militari israelieni. Foto de arhivă
Abonare
TI: Blinken afirmă ca o eventuală operațiune de intervenție în Rafah ar priva Israelul de acordul cu Riadul
CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. Secretarul de stat american Anthony Blinken, în cadrul unei vizite la Tel Aviv, i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu și altor înalți oficiali israelieni că fereastra de oportunitate pentru un acord de normalizare cu Arabia Saudită se închide. Un astfel de acord nu va fi disponibil pentru Israel în cazul unei operațiuni în Rafah sau în absența unui acord privind schimbul de ostatici în viitorul apropiat, a relatat ziarul Times of Israel, citând surse familiare cu situația.
"Blinken i-a spus premierului Benjamin Netanyahu și altor lideri israelieni cu care s-a întâlnit la Tel Aviv în această săptămână că un acord privind ostaticii trebuie să fie încheiat în curând dacă Ierusalimul mai dorește să ajungă la un acord de normalizare cu Arabia Saudită", a relatat ziarul.
Bloomberg a relatat că Arabia Saudită și SUA ar putea încheia un acord în domeniul apărării în următoarele săptămâni, ce implică, de asemenea, normalizarea relațiilor diplomatice ale Regatului cu Israelul, iar premierului israelian Benjamin Netanyahu i s-a oferit posibilitatea de a alege între a pune capăt escaladării în Fâșia Gaza sau a nu participa la acord. Bloomberg a relatat la sfârșitul lunii ianuarie că Arabia Saudită a reluat discuțiile cu SUA privind legături mai strânse în domeniul apărării, după o pauză datorată escaladării conflictului palestiniano-israelian.
Drapele ale SUA și Chinei - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2024
Internațional
China consideră SUA ca fiind cea mai mare amenințare la adresa securității spațiale
În 2020, SUA au lansat un proces menit să normalizeze relațiile dintre Israel și țările arabe. Acesta a avut ca rezultat semnarea unui set de documente numite Acordurile de pace Abraham. Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Marocul s-au alăturat acordurilor. Autoritățile sudaneze și-au exprimat interesul de a adera la acorduri și au semnat partea lor declarativă în prezența fostului secretar al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, dar apoi nu au semnat documentul corespunzător cu Israelul.
Autoritățile palestiniene au criticat demersurile arabilor de a normaliza relațiile cu Israelul în detrimentul apărării drepturilor locuitorilor din autonomie. Până în 2020, Israelul a menținut relații diplomatice doar cu două țări arabe din regiune - Iordania și Egipt.
La începutul lunii august 2023, SUA și Arabia Saudită au convenit asupra principalelor linii generale ale unui acord de normalizare a relațiilor dintre regat și Israel.
Fluxul de știri
0