Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China consideră SUA ca fiind cea mai mare amenințare la adresa securității spațiale

© SputnikDrapele ale SUA și Chinei
Drapele ale SUA și Chinei - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2024
Drapele ale SUA și Chinei. Foto de arhivă
Abonare
Ministerul de Externe al Chinei a calificat SUA ca fiind cea mai puternică forță motrice pentru militarizarea spațiului
CHIȘINĂU, 2 mai - Sputnik. SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității spațiale, a declarat Ministerul chinez de Externe pentru RIA Novosti, în urma declarației purtătorului de cuvânt al Pentagonului despre "armele anti-satelit" ale Beijingului și Moscovei.
"Ele (Statele Unite. - n.r.) sunt cea mai puternică forță motrice în militarizarea spațiului și transformarea acestuia într-un teatru de război, precum și cea mai mare amenințare la adresa securității spațiale", a declarat ministerul.
Ministerul chinez de Externe a subliniat că Washingtonul calomniază în mod deliberat Beijingul pentru a justifica extinderea propriei sale puteri militare în spațiu.
"Facem din nou apel către partea americană să nu mai răspândească declarații false, să înceteze construcția de arme și pregătirile pentru război în spațiul cosmic și să își asume cu adevărat responsabilitatea corespunzătoare", a subliniat ministerul.
Diplomații chinezi au remarcat că Statele Unite provoacă confruntări între țările mari prin acțiunile lor. În același timp, Beijingul susține ideea utilizării pașnice a spațiului cosmic și încheierea unui document privind controlul armelor în spațiu.
Ministerul rus de Externe a subliniat în repetate rânduri că țara sa este în favoarea prevenirii unei curse a înarmării în spațiu. În același timp, Statele Unite și aliații lor încearcă să facă din acesta o nouă arenă de rivalitate, desemnând Moscova și Beijingul drept principalii adversari.
Acțiuni militare în estul Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2024
Internațional
Kievul vrea să trimită mai multe femei în zona de conflict
La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a exercitat dreptul de veto asupra unui proiect de rezoluție al Statelor Unite și al Japoniei privind interzicerea amplasării de arme de distrugere în masă în spațiu. Acest lucru s-a întâmplat după ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să includă în document un amendament al Moscovei și al Beijingului prin care se cerea împiedicarea permanentă a desfășurării oricăror arme în spațiul cosmic.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a explicat că Rusia a trebuit să se opună prin veto proiectului americano-japonez din mai multe motive. În primul rând, s-a datorat faptului că propunerile Moscovei au fost ignorate.
Fluxul de știri
0