Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fico a dat asigurări că Slovacia nu va trimite militari în Ucraina

© AP Photo / Petr David JosekРоберт Фицо
Роберт Фицо - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2024
Abonare
Robert Fico a dat asigurări că Slovacia nu va trimite militari în Ucraina
CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. Premierul slovac Robert Fico, în replică la cuvintele președintelui francez despre o posibilă desfășurare a unor militari europeni în Ucraina, a dat asigurări că țara sa nu va face acest lucru.
Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că "multe țări din UE" au fost de acord cu abordarea Franței privind posibila trimitere de trupe în Ucraina. De asemenea, el a precizat că UE va trebui să pună în discuție o posibilă expediere de trupe în cazul în care Rusia va sparge linia frontului și dacă va exista o "cerere din partea Ucrainei".
"Ucraina nu este membră NATO. Slovacia nu are nimic de-a face cu războiul din Ucraina. Spun clar întregii Slovacii, dacă cineva ne cere ceva, nici un picior de-al unui soldat slovac nu va trece granița slovaco-ucraineană", a declarat, joi, Robert Fico, conform agenției de presă TASR, care l-a citat pe premierul slovac.
Anterior, Fico a declarat că nu va permite participarea directă a militarilor slovaci la războiul din Ucraina.
Mai devreme, Macron a declarat într-un interviu acordat publicației The Economist că "cu siguranță" susține în continuare ideea unei eventuale trimiteri de trupe în Ucraina. El a spus că nu exclude această variantă, cu condiția unei ruperi a liniei frontului de către Rusia și dacă există o cerere din partea Ucrainei. El a mai spus că "multe țări" sunt de acord cu abordarea Franței de o eventuală trimitere de trupe în Ucraina.
În februarie, Macron a declarat că Parisul va face totul pentru a se asigura că Rusia "nu va câștiga acest război". La o conferință privind ajutorul acordat regimului de la Kiev, el a ridicat problema desfășurării de trupe în zona de război, dar nu a fost susținut de liderii europeni sau de opoziția din țara sa. La începutul lunii martie, șeful republicii franceze a subliniat, de asemenea, că Franța nu are "nicio limită și nicio linie roșie" în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei.
Jose Manuel Barroso - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2024
Internațional
Ex-șeful Comisiei Europene a îndemnat să nu se ofere termene precise despre extinderea UE
Ulterior, Kremlinul a declarat că a acordat atenție cuvintelor lui Macron potrivit cărora subiectul trimiterii de militari în Ucraina a fost discutat în Europa și că poziția sa privind înfrângerea strategică a Rusiei în Ucraina era, de asemenea, bine cunoscută de Moscova. Acolo s-a menționat că o serie de țări, care au participat în cadrul evenimentului da la Paris cu privire la Ucraina, își păstrează "o evaluare destul de lucidă a eventualelor pericole ale unei astfel de acțiuni și a potențialului pericol al implicării directe într-un conflict fierbinte", nu este "absolut deloc în interesul acestor țări, ele ar trebui să fie conștiente de acest lucru".
Într-un interviu cu jurnalistul Dmitri Kiselev, Putin a comentat ieșirile antirusești ale lui Macron în chestiunea ucraineană. Liderul rus a avertizat că introducerea unui contingent european în Ucraina nu va schimba în niciun fel situația de pe câmpul de luptă și nu va duce decât la consecințe grave pentru Kiev. Ca răspuns la cuvintele lui Macron despre lipsa unor linii roșii ale Franței în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, președintele a spus că nici Rusia nu ar avea linii roșii împotriva statelor cu o astfel de abordare.
Fluxul de știri
0