Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

MAIA anunță mai mult sprijin GAL-urilor în cadrul programului LEADER - ce înseamnă asta

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaVladimir Bolea, ministrul Agriculturii
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2024
Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii
Abonare
MAIA anunță mai mult sprijin pentru GAL-uri în cadrul programului LEADER - iată ce înseamnă asta
CHIȘINĂU, 30 apr – Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță că în cadrul unei întâlniri organizate astăzi la sediul său cu reprezentanții Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER, au avut loc discuții despre intensificarea sprijinului financiar acordat din partea statului Grupurilor de Acțiune Locală (GAL-uri).
Potrivit reprezentanților LEADER, se atestă o cerere în creștere pentru finanțare din partea GAL-urilor.
MAIA menționează că Republica Moldova este unica țară din afara Uniunii Europene care implementează programul LEADER.
„În acest sens, a fost analizată importanța revizuirii și adaptării mecanismelor de finanțare din partea statului pentru a răspunde nevoilor comunităților rurale. Programul acoperă 50% din teritoriul țării, inclusiv 683 de sate și 478 de unități administrativ-teritoriale. Beneficiari sunt circa 1,1 milioane de cetățeni. Din 2018 până în prezent, au fost realizate aproximativ 1900 de proiecte micro și mici, cu o investiție totală din partea statului de aproximativ 8 milioane de euro în ultimii doi ani. Anual, 5% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este alocat pentru susținerea acestui program”, scrie serviciul de presă al MAIA.
În perioada de implementare 2022-2023 al Programului LEADER, în cadrul Apelului I, au fost finanțate 37 GAL-uri prin intermediul cărora au fost sprijinite și implementate peste 900 de proiecte în mediul rural, cu valoarea de peste 115 mln. lei, dintre care, pentru: sectorul public - 389; sectorul antreprenorial - 378 și sectorul civic – 133.
Orheiul Vechi - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2024
Societate
În Republica Moldova va fi creată Comisia națională pentru denumiri geografice
Fluxul de știri
0