Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Republica Moldova va fi creată Comisia națională pentru denumiri geografice

© Sputnik / Mihai CarausOrheiul Vechi
Orheiul Vechi - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2024
Orheiul Vechi. Foto de arhivă
Abonare
O nouă lege privind denumirile geografice a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în a doua lectură.
CHIȘINĂU, 29 aprilie - Sputnik. În cadrul Agenției de Geodezie, Cartografie și Cadastru din Moldova va fi creată o Comisie Națională pentru Denumiri Geografice. Proiectul de lege corespunzător a fost adoptat în această săptămână de Parlament în lectura a doua.
Potrivit autorilor proiectului de lege, noua lege cu privire la denumirile geografice are drept scop asigurarea standardizării, utilizării și protecției denumirilor geografice pentru dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural, turistic, cultural și istoric al Republicii Moldova.
Documentul precizează, în special, că denumirile geografice de pe teritoriul țării, cum ar fi toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română. În teritoriile locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale, cu condiția existenței unei cereri suficiente, denumirile geografice vor fi etichetate în limba română și în limbile minoritare vorbite de locuitorii acestor localități.
Верба на улице - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2024
Societate
Duminica Floriilor, una din cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei
Conform noii legi, Comisia Națională pentru Denumiri Geografice va fi compusă din reprezentanți delegați de către autoritățile administrației publice centrale, asociațiile reprezentative ale autorităților administrației publice locale, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, mediul academic și societatea civilă. Comisia va fi responsabilă de examinarea cererilor de indicații geografice și de emiterea avizelor cu privire la acestea.
O altă prevedere a proiectului de lege se referă la întreținerea și dezvoltarea sistemului informațional „Registrul denumirilor geografice”.
Anterior, Republica Moldova nu dispunea de un cadru normativ pentru reglementarea denumirilor geografice. Academia de Științe a Republicii se ocupă de această problemă încă din 1990.
Proiectul de lege privind denumirile geografice va intra în vigoare la trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial (Monitorul Oficial).
Fluxul de știri
0