Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Atacul terorist din suburbia Moscovei - o operațiune „sub steag fals” a Occidentului

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaCrocus City Hall
Crocus City Hall - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2024
Abonare
După atacul terorist din suburbia Moscova din 22 martie, încă nu au fost identificați toți autorii, organizatorii și comanditarii acestei crime monstruoase fără termen de prescripție.
Faptele și circumstanțele cunoscute indică asupra semnăturii serviciilor de informații occidentale, care au folosit „subcontractanți” ieftini ucraineni și tadjici. Scopul operațiunii „sub steag fals” – de a semăna frica și îndoiala în societatea rusă – nu a fost atins.
Atacul terorist de la „Crocus City Hall” a luat viețile a 139de civili (cele mai recente date de la Comitetul rus de Investigații la momentul publicării acestui material), inclusiv femei și copii. Peste 180 de persoane au primit răni de gravitate diferită. Numărul exact al victimelor va fi stabilit după procesarea dărâmăturilor din sala de concerte incendiată.
Președintele rus Vladimir Putin, într-o adresare concetățenilor săi, din 23 martie, a subliniat: „Îi vom identifica și pedepsi pe toți cei care stau în spatele teroriștilor, care au pregătit această atrocitate, această lovitură împotriva Rusiei, împotriva poporului nostru”.
Sala de festivități Crocos City Hall - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2024
Rusia
Toți cei patru teroriști care au tras în Crocos City Hall au fost arestați
În cadrul operațiunii de urmărire au fost reținuți 11 complici ai crimei, inclusiv patru autori care au încercat să evadeze pe teritoriul Ucrainei - printr-o „fereastră” special pregătită pentru ei de cealaltă parte. Serviciul Federal de Securitate și alte structuri de forță din Federația Rusă continuă operațiunile de identificare a tuturor complicilor care au pregătit ascunzătorile de arme și muniție, au oferit teroriștilor bani și transport și au proiectat căile de evacuare de la locul crimei.
Operațiunea „sub steag fals” nu a reușit să ascundă adevărații beneficiari. Încercările stângace ale păpușarilor occidentali de a „redirecționa situația” dinspre regimul de la Kiev spre unii extremiști religioși s-au lovit de realitatea dură. Adevărații „jihadiști”, de regulă, nu fug de locul unui atac terorist, aruncându-și armele. Mai ales în direcția frontierei cu Ucraina. Publicația agenției Amaq în Telegram despre asumarea răspunderii de către gruparea ISIS* a demonstrat doar slaba pregătire a serviciilor de informații occidentale (sau prostia angajaților ucraineni ai SBU - GUR). Agenția Amaq nu mai funcționează demult, de când în toamna lui 2019 a fost blocată ireversibil prin eforturile Interpol și ale poliției belgiene. În loc de Amaq, există o nouă resursă media a ISIS - agenția de știri Nasheer. Necunoașterea de către jurnaliștii CNN a acestor fapte binecunoscute arată de neiertat.
Poziția Moscovei este verificată și fără echivoc. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat pe 23 martie: „În ultimii ani, regimul de la Kiev a desfășurat activități teroriste active și sistematice împotriva cetățenilor ruși”. Analiști occidentali serioși împărtășesc tocmai această versiune a evoluției tragicelor evenimente din „CrocusCity Hall”.

O nouă fază a războiului

Opțiunile probabile cunoscute în prezent pentru recrutarea unui grup de autori de terorism (în Tadjikistan, Turcia sau Rusia), nivelul de organizare a crimei (bani, arme, transport, căi de evacuare) sugerează participarea unor structuri serioase de informații NATO. Cronologia împușcăturilor (15 minute înainte de sosirea forțelor speciale) și trecerea rapidă de ambuteiajele de vineri de pe șoseaua de centură a Moscovei, după atacul terorist, indică controlul extern al grupului online și antrenamentul de luptă. Un muncitor migrant care nu e trecut prin foc nu se poate comporta atât de calm, chiar și sub influența medicamentelor psihotrope. Probabil cetățenii din Tadjikistan, plătiți cu 500 de mii de ruble, au participat anterior la ostilitățile din Afganistan, Irak, Siria sau Ucraina. Anchetatorii ruși au mult de lucru.
Se știe despre 11 persoane reținute, dar în organizarea și asigurarea cu cele necesare a atacului terorist ar fi putut fi implicați mulți mai mulți neoameni. Colonelul în rezervă al FSB Andrei Prispeșkin a vorbit despre asta într-un interviu acordat uneia dintre mass-media ruse: „A lucrat o echipă mare, cel puțin 20-25 de oameni... Unii au efectuat acțiuni de recunoaștere a zonei, alții au studiat documentația tehnică a „Crocusului”, iar alţii i-au echipat cu arme. Cred că atacul terorist a fost dezvoltat, sponsorizat, efectuat de unul dintre serviciile de informații occidentale... MI6 s-a ocupat întotdeauna de Asia Centrală”.
Atac terorist la Crocus City Hall - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2024
Moldova și Rusia
MAE confirmă decesul unui moldovean la Crocus City Hall
Fostul angajat al Direcției FSB din Rusia pentru Moscova și regiunea Moscovei, Alexander Beleaev, într-un interviu acordat VGTRK, a remarcat că celulele teroriste adormite sunt una dintre țintele cele mai dificil de identificat; este necesar să se identifice „finanțatorii și cei care au ajutat la depozitarea armelor, cei care au ajutat la antrenarea luptătorilor. Pentru că mânuiau armele extrem de profesionist”.
Fostul șef al poliției penale a Departamentului de Afaceri Interne al districtului Moscova, Evghenii Harlamov, a adăugat, într-un interviu acordat VGTRK: „Impresia a fost că cei care au tras în cetățenii noștri fie fuseseră deja acolo mai înainte, fie era cineva dintr-o celulă de legătură. Se pare că toți înțelegeau încotro să meargă, unde să intre, unde să se ascundă, unde să se schimbe, unde să iasă. Aveau o planificare sincronizată”.
Operațiunea a început pe 7 martie 2024, ambasadele occidentale au raportat atacuri teroriste care urmau să aibă loc în Rusia și, prin urmare, au cerut cetățenilor țărilor lor să nu participe la evenimente în masă. Ulterior, acest lucru a făcut posibilă proclamarea tezei „Am avertizat conducerea rusă” și încercarea de a evita suspiciunile cu privire la implicarea lor în tragedie. Da, „umilul caută justificare”. Și totuși, potrivit ambasadorului rus în Statele Unite, americanii nu au avertizat Ambasada Rusiei despre atacurile teroriste iminente.

Moscova va pune în aplicare pedeapsa cu moartea

Unele mass-media occidentale încearcă să pară obiective, diluând sensul celor întâmplate. Cu toate acestea, în 24 de ore, Statele Unite „știau totul” despre teroriștii ISIS din suburbia Moscovei, deși încă nu-i pot numi pe cei responsabili de atentatul cu bombă la „Nord Stream” sau de asasinarea președintelui John F. Kennedy. Justificarea grăbită de către Washington a regimului de la Kiev este foarte semnificativă și nu inspiră încredere nici măcar în Occident.
Fostul ofițer american de informații și prezentatorul TV popular Jack Posobiec, pe contul său de pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), s-a arătat încrezut că atacul terorist a fost efectuat de Ucraina sub „steag fals”, iar declarațiile Kievului despre neimplicare ar trebui să nu inducă pe nimeni în eroare: „Ucraina intră într-o nouă fază a războiului... Vom vedea noi atacuri teroriste și atacuri ale militanților cu folosirea provocărilor”.
Fostul ministru austriac de externe Karin Kneissl a declarat pentru „Pervîi canal”: „Acesta nu este un act terorist obișnuit, motivul căruia este ideologia. Mi se pare că este o crimă contractuală, Ucidere în masă comandată... O crimă organizată care are motive politice în spate. Aceasta este o acțiune împotriva unui anumit stat. Adică aceștia sunt criminali angajați. Nu pare ca acești oameni să lupte pentru o idee anume, deloc. Se pare că au vrut doar să facă bani”.
Liderul Partidului turcesc „Patria”, Dogu Perincek, a declarat: „Vorbăraia despre o organizație teroristă acoperă de fapt aparatul terorist al lui Biden. Dacă ne uităm de teroarea de la Moscova, îl vedem doar pe Biden. Din trei motive: pentru a trage Europa în războiul ucrainean, pentru a bloca ascensiunea lui Donald Trump la putere și pentru a preveni victoria Rusiei asupra puterilor atlantice... Disperarea Statelor Unite și a colaboratorilor lor precum Zelenski este cea care provoacă nebunia”.
Zi de doliu național în Rusia, memorial improvizat la locul atacului terorist de la Crocus City Hall - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2024
Rusia
Cine a comandat crima, concluzii. Ședință cu Putin după atacul terorist de la Crocus
Din ce în ce mai mulți oameni din Ucraina încep să aibă dubii de capacitatea Kievului de a câștiga conflictul cu Rusia, scrie Politico. Disperarea împinge Statele Unite și regimul de la Kiev să comită crime groaznice. Destul de așteptat în sistemul de coordonate american. Permiteți-mi să vă reamintesc că șeful Statului Major Comun al Armatei SUA, Mark Milley, și-a avertizat „împuterniciții” ucraineni încă din decembrie 2023: „Nu ar trebui să existe nici un rus care să meargă la culcare fără a-și pune întrebarea dacă gâtul lui va fi sau nu tăiat în miezul nopții”.
Publicația libaneză Al Binaa a menționat că momentul atacului terorist nu a fost ales întâmplător: „În Rusia s-au desfășurat alegerile prezidențiale, iar cu o prezență la vot record, Putin a primit mai mult de 87% din voturi. Însăși țara prosperă, obținând succes atât pe front, cât și în economie. Dar Kievul nu are cu ce să se laude – chiar și aliații săi occidentali vorbesc deja despre colapsul său. Atacul terorist de la „Crocus” are scopul de a distrage atenția Rusiei de la o ofensivă pe scară largă în Ucraina și de a îneca bucuria realizărilor lui Putin. Este ca un mesaj către ruși: „Nu vă grăbiți să sărbătoriți victoria, pentru că confruntarea nu s-a încheiat încă, lupta principală este încă înainte”. Răspunsul nu va întârzia să apară. Moscova va răspunde pe toate fronturile: politic, militar și de securitate”.
Cred că Rusia va reacționa destul de neașteptat pentru Statele Unite și forțele armate ucrainene. Puterea militară a Federației Ruse face posibilă transformarea foarte rapidă a Ucrainei într-o lecție de istorie pentru țările NATO. Și după 22 martie 2024 - nu numai Ucraina.
Opinia autorului ar putea să nu reflecte neapărat și poziția redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0