Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ex-șef al serviciilor de informații sârbe a vorbit despre bombardamentele NATO din 1999

© Sputnik / Host photo agency / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaDefilarea armatei sârbe în timpul paradei militare care marchează cea de-a 75-a aniversare a Zilei Victoriei
Defilarea armatei sârbe în timpul paradei militare care marchează cea de-a 75-a aniversare a Zilei Victoriei - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2024
Defilarea armatei sârbe în timpul paradei militare care marchează cea de-a 75-a aniversare a Zilei Victoriei. Foto de arhivă
Abonare
Vulin: Bombardarea Iugoslaviei de către Occident a fost apogeul unei lumi unipolare
CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Bombardarea Iugoslaviei de către Occident a fost apogeul lumii unipolare, atunci când țările NATO nu trebuiau să dea explicații nimănui, a declarat pentru RIA Novosti fostul șef al Agenției de Securitate și Informații (BIA, informații și contrainformații) a Serbiei, Aleksandar Vulin.
Pe 24 martie se împlinesc 25 de ani de la bombardarea de către NATO a Republicii Federale Iugoslavia.
"Bombardarea Republicii Federale Iugoslavia a fost un eveniment care a trezit întreaga lume. A fost apogeul lumii unipolare. A arătat cum ar arăta lumea dacă o singură putere - Statele Unite - ar decide pentru întreaga lume. A fost un semnal clar pentru Rusia, Republica Populară Chineză și toate țările libere despre ceea ce le așteaptă. Că ele sunt următoarele. Noi am fost mici - o pregătire și o piatră de încercare pentru ceea ce s-ar putea întâmpla mai târziu", a declarat Vulin pentru RIA Novosti.
Potrivit lui, în acel moment țările occidentale "nu trebuiau să explice nimic nimănui, nu trebuiau să se justifice în fața nimănui". Atentatul cu bombă asupra ambasadei chineze din Belgrad a fost unul dintre semnalele trimise în special Chinei, a spus Vulin. Nu putea fi accidental.
"Ambasada Chinei se află în centrul Belgradului și este în acest loc de zeci de ani. Nu există nicio posibilitate ca ei (NATO - n.r.) să nu fi știut despre asta. În alte cazuri, ei s-au lăudat mult cu armele lor de precizie. Iar aceste arme ghidate au lovit ambasada chineză. Au vrut să demonstreze că nimeni nu le poate face nimic și că pot face tot ce vor", a declarat fostul șef al serviciilor de securitate sârbe.
Toate acestea sunt "dovada de ce o lume unipolară nu ar trebui să existe", a rezumat el.
Vulin a ocupat funcția de director al BIA din decembrie 2022 până în noiembrie 2023. Înainte de aceasta, el a fost ministrul sârb al apărării (2017-2020) și ministrul de interne al Serbiei (2020-2022).
În 1999, o confruntare armată între separatiștii albanezi din Armata de Eliberare a Kosovo și forțele de securitate sârbe a dus la bombardarea Republicii Federale Iugoslavia (formată atunci din Serbia și Muntenegru) de către forțele NATO. Operațiunea militară a fost întreprinsă fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, pe baza afirmației țărilor occidentale conform căreia autoritățile iugoslave ar fi efectuat o epurare etnică în autonomia Kosovo și ar fi provocat o catastrofă umanitară în această zonă. Atacurile aeriene ale Alianței Nord-Atlantice au continuat între 24 martie și 10 iunie 1999.
Bombardamentele NATO au provocat peste 2.500 de morți, dintre care 87 de copii, și pagube de 100 de miliarde de dolari, iar experții medicali au documentat efectele uraniului sărăcit care au dus la creșterea numărului de cazuri de cancer.
Fluxul de știri
0