Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAN a contestat la Curtea Constituțională reforma „Restart”

© Sputnik / Rodion ProcaCurtea Constituțională a Moldovei
Curtea Constituțională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2024
Abonare
MAN a contestat la Curtea Constituțională reforma guvernării PAS numită „Restart”
CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Mișcarea Alternativa Națională (MAN) condusă de primarul Capitalei Ion Ceban a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității și nediscriminării cetățenilor odată cu implementarea de către guvernare a reformei „Restart”, anunță Ceban.
Reprezentanții MAN, deputatul Gaik Vartanean, Tatiana Oboroc și Vladimir Bolocan au menționat că este vorba despre discriminarea în primul rând a cetățenilor care locuiesc în Chișinău și UTA Găgăuzia prin Legea 256, reforma sistemului de asistență socială.
„Restart”, au fost făcute un șir de modificări la actele normative ce țin de domeniul social, Legea cu privire la asistența socială și Legea cu privire la serviciile sociale. În contextul acestor modificări au fost încălcate principiile constituționale cât și actele normative internaționale la care Republica Moldova este parte, cu privire la protecția socială. A fost încălcat flagrant principiul egalității și nediscriminării, art. 16 din Constituție, art.47 privind dreptul la protecția socială, art.51 cu privire la dreptul persoanelor cu dizabilități. La fel, a fost încălcată Convenția europeană pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Prin reforma „Restart”, legiuitorul a abordat discriminatoriu serviciile sociale din municipiul Chișinău în coraport cu acele servicii sociale din țară”, este de părere Ion Ceban.
MAN consideră că toți beneficiarii serviciilor sociale din Republica Moldova, inclusiv cei din Chișinău sau UTA Găgăuzia sunt pe poziții egale și nu trebuie să fie discriminați.
Protestul organizat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în fața CEC - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2024
Politică
"Nu fraudării alegerilor": Opoziția a organizat un protest în fața clădirii CEC
Fluxul de știri
0