Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suedia a devenit membră NATO

© AFP 2024 / JONATHAN NACKSTRANDSuedia, drapel, Palatul Regal
Suedia, drapel, Palatul Regal - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2024
Abonare
Departamentul de Stat al SUA: Protocolul privind aderarea Suediei la NATO a intrat în vigoare
CHIȘINĂU, 7 mart - Sputnik. Protocolul privind aderarea Suediei la NATO a intrat în vigoare, a comunicat Departamentul de Stat al SUA pe site-ul său.
"Protocolul a intrat în vigoare la 7 martie 2024", a precizat publicația.
Astfel, această țară scandinavă a devenit cel de-al 32-lea membru al Alianței Nord-Atlantice. Procedura oficială va fi finalizată până joi seară, iar steagul suedez în fața sediului NATO din Bruxelles va fi arborat la începutul săptămânii viitoare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
Candidatura Suediei a fost inițial respinsă de Turcia și Ungaria. Ankara s-a opus sprijinului acordat de Stockholm grupurilor kurde și restricțiilor privind exporturile de arme. Evoluții pozitive au apărut după ce Suedia a acceptat, în cadrul discuțiilor cu președintele Recep Tayyip Erdogan, să contribuie la impulsionarea procesului de aderare a Turciei la UE în schimbul ratificării candidaturii sale la NATO. Ankara a aprobat aderarea țării în cadrul Alianței în luna ianuarie a anului curent.
În Ungaria, inițiativa a fost îndelung contestată de parlamentarii locali, care au remarcat că autoritățile suedeze răspândesc "minciuni nerușinate" despre țara lor. Președintele Tamás Szuyok a semnat miercurea trecută legea de ratificare a acordului de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică.
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a avertizat că admiterea țării scandinave în blocul militar va avea consecințe negative. El a precizat că Rusia va lua măsuri similare cu cele elaborate în contextul aderării Finlandei, care deja a avut loc. Marți, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a subliniat că districtele militare Leningrad și Moscova au fost create și din cauza extinderii NATO.
Fluxul de știri
0