Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia face totul pentru a îmbunătăți siguranța obiectelor nucleare, a spus Putin

© POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin la întâlnirea cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi din 6 martie 2024
Vladimir Putin la întâlnirea cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi din 6 martie 2024 - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2024
Vladimir Putin la întâlnirea cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi din 6 martie 2024
Abonare
Putin: Federația Rusă face totul pentru a îmbunătăți siguranța obiectelor de energie nucleară
CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Rusia face totul pentru a îmbunătăți siguranța obiectelor nucleare, a declarat președintele rus Vladimir Putin la întâlnirea cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
„Rămânem unul dintre liderii de necontestat în acest domeniu din lume - nu numai că operăm, dezvoltăm în mod activ energia nucleară și o considerăm o formă de energie prietenoasă mediului, ci facem totul pentru a îmbunătăți siguranța obiectelor nucleare”, a declarat șeful statului rus.
El a enumerat proiectele avansate implementate de Rosatom și a subliniat că Moscova este pregătită să împărtășească cele mai bune practici cu partenerii, intenționează să consolideze cooperarea cu AIEA în toate domeniile și este recunoscătoare agenției pentru pașii reciproci.
„Știu că aveți probleme deosebit de sensibile și importante pe ordinea de zi a întâlnirii de astăzi. Și, desigur, suntem gata să le discutăm și să facem totul pentru a asigura securitatea în orice moment în care ne aflăm într-un fel sau altul legat de energia nucleară”, a spus Putin.
Întâlnirea șefului statului rus cu directorul general al AIEA a avut loc pe teritoriul reședinței de stat Bociarov Rucei din Soci. Grossi a subliniat că intenționează să discute cu Putin problemele activității militare din jurul centralei nucleare Zaporojie.
Centrala nucleară Zaporojie este situată pe malul stâng al Niprului, lângă orașul Energodar. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa din punct de vedere al numărului de unități și al capacității instalate - stația are șase unități de putere cu o capacitate de un gigawatt fiecare. În octombrie 2022 a devenit proprietatea Rusiei. Experții AIEA lucrează la centrala atomoelectrică Zaporojie începând cu 1 septembrie 2022, după prima vizită a lui Grossi la acest obiect. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a subliniat că Kievul încearcă să creeze aparența unei ameninţări și a unei posibile catastrofe nucleare, continuând să bombardeze în mod deliberat centrala nucleară. AIEA a afirmat în mod repetat necesitatea creării unei zone de siguranță în jurul Centralei atomoelectrice Zaporojie.
Gagauzia - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2024
Politică
Bașcanul Găgăuziei respinge posibilitatea ieșirii autonomiei din componența Moldovei
Fluxul de știri
0