Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bașcanul Găgăuziei respinge posibilitatea ieșirii autonomiei din componența Moldovei

© Sputnik / Mihai CarausGagauzia
Gagauzia - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2024
Abonare
Bașcanul Găgăuziei: nu se pune acum problema ieșirii autonomiei din componența Moldovei.
CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. În momentul de față nu există premise pentru a vorbi despre ieșirea autonomiei Găgăuze din componența Moldovei, iar toate contradicțiile dintre regiune și Chișinăul oficial se află „pe plan politic” și poartă un caracter artificial, a declarat bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, într-un interviu pentru RIA Novosti.
„Legea Republicii Moldova „Cu privire la statutul juridic special al UAT Găgăuzia (Gagauz-Yeri)” prevede că acest lucru se poate întâmpla numai în cazul în care țara noastră își pierde independența. În momentul de față nu există nici un fel de premize pentru a vorbi în esență despre această chestiune”, - a spus Guțul în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Sirius, răspunzând la o întrebare în acest sens.
Ea a adăugat că Găgăuzia „coexistă perfect” cu alte popoare care locuiesc în regiune. „Toate contradicțiile care apar între centru și autonomie se află pe plan politic și poartă un caracter artificial... Sunt sigură că odată cu creșterea culturii politice și venirea la putere la nivel național a unor noi politicieni responsabili, cu gândire de stat, toate problemele controversate dintre centru și autonomie vor fi soluționate destul de repede pe calea dialogului”, a subliniat Guțul.
În primăvara anului trecut, în Găgăuzia s-au desfășurat alegerile bașcanului regiunii, a câștigat Evghenia Guțul, care a candidat din partidului ”Șor”. În iunie, autoritățile moldovenești au declarat această forță politică drept neconstituțională, acuzând-o, printre altele, de colaborare cu Rusia.
Eugenia Guțul - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2024
Politică
Bașcanul Găgăuziei a decriptat sensul declarațiilor lui Musteața de la conducerea SIS
Fluxul de știri
0