Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Președintele Moldovei va trebui să țină cont de opinia Găgăuziei - Guțul

© Photo : Telegram / Federation CouncilEugenia Guțul
Eugenia Guțul - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2024
Eugenia Guțul
Abonare
Guțul: Președintele Republicii Moldova va trebui să țină cont de opinia Găgăuziei în chestiunea cu privire la UE.
CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit cu inițiativa organizării unui referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană, va trebui să țină cont de vectorul eurasiatic al locuitorilor Găgăuziei, a declarat șefa autonomiei, Evghenia Guțul, în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti.
„Aceasta este voința poporului găgăuz, iar Maia Sandu și alți reprezentanți ai partidului de guvernământ vor trebui să țină cont de ea. Noi vom apăra poziția locuitorilor autonomiei, folosind pentru aceasta toate instrumentele unui stat democratic, de drept”, a spus ea în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Sirius.
La referendumul din Găgăuzia din 2014, peste 98 la sută dintre locuitori s-au pronunțat în favoarea integrării eurasiatice, a amintit Guţul.
Găgăuzia este o autonomie în sudul Moldovei, care pledează tradițional pentru apropierea de Rusia, în timp ce Chișinăul și-a declarat cursul spre integrarea europeană.
La sfârșitul anului trecut, Sandu i-a propus Parlamentului să organizeze un referendum pentru ca cetățenii să-și poată exprima opinia cu privire la aderarea țării la UE. El ar putea avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din această toamnă.
În primăvara anului trecut, în Găgăuzia s-au desfășurat alegerile bașcanului regiunii, a câștigat Evghenia Guțul, care a candidat din partidului ”Șor”. În iunie, autoritățile moldovenești au declarat această forță politică drept neconstituțională, acuzând-o, printre altele, de colaborare cu Rusia.
Olga Cebotari - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2024
Politică
Olga Cebotari, despre votul prin corespondență: o tentativă a PAS de trucare a alegerilor
Fluxul de știri
0